Mitt i Tensta

Fi:s nya partiledar­e från Tensta

- Kerstin Gustafsson

Victoria Kawesa från Tensta är inte bara den första svarta partiledar­en i Sverige, utan även i Europa.

– Det är stort, säger den nya ordförande­n för Feministis­kt initiativ. Ett historiskt ögonblick.

Under Feministis­kt initiativs kongress i Västerås i helgen valdes Victoria Kawesa till den som tillsamman­s med Gudrun Schyman ska leda partiet. Victoria Kawesa kom till Sverige från Uganda som barn. Hon växte upp med sin mamma i Tensta och Husby, och hon tog studenten på Tensta gymnasium.

– Järva har format mig till den person jag är, säger hon. Jag vill att människor i Järva ska ha stora drömmar och kunna realisera dem. Det är viktigt att vi delar den demokratis­ka makten och tillsamman­s formar vår gemensamma framtid.

Victoria Kawesa tror att det politiska läget, både i Sverige och i världen, ger Fi goda möjlighete­r att ta sig in i riksdagen nästa år.

– Ja, det viktigaste uppdraget som styrelsen fick av Fi:s kongress är att vara en tydlig motkraft till de växande högerextre­ma krafterna i Sverige och Europa. För det arbetet krävs att vi tar Feministis­kt initiativ till riksdagen i valet 2018. Det gäller att vända samhällsut­vecklingen, menar Victoria Kawesa, inte bara i Järva, utan i alla utsatta områden.

– Det handlar om att stärka den sociala tryggheten, bekämpa diskrimine­ringen och våldsbrott­en. Människor måste ha ett jobb att gå till, egenmakt i sin närmiljö och samhället behöver färre repressiva åtgärder. Sociala investerin­gar skapar tillit i samhället och de ska vi ha mera av.

Järva har format mig till den person jag är. Jag vill att människor i Järva ska ha stora drömmar och kunna realisera dem.

 ?? FOTO: MIMIKA KIRGIOS ?? HISTORISK. Victoria Kawesa, uppväxt i Järva, blir den första svarta partiledar­en i hela Europa.
FOTO: MIMIKA KIRGIOS HISTORISK. Victoria Kawesa, uppväxt i Järva, blir den första svarta partiledar­en i hela Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden