Mitt i Tensta

Storsatsni­ng på kulturskol­a

Stockholm stad vill satsa på kulturskol­an i Husby genom nya lokaler, fler elevplatse­r och ökat utbud kurser.

- Frida Gunner Brooke frida.brooke@direktpres­s.se

Svenska bostäder planerade ombyggnad av centrum innebär att kulturskol­an måste flytta från dess nuvarande lokaler på Edvard Griegsgång­en 7. Nu har staden och Svenska bostäder kommit överens om att skolan ska få flytta till nya lokaler på baksidan av Husby centrum.

I kulturskol­ans nuvarande lokaler går cirka 359 elever, medan de nya lokalerna beräknas ha plats för 500 elever. Satsningen på nya lokaler i Husby är en del av stadens omfattande satsningar på kulturskol­an. Enligt Roger Mogert, borgarråd för S, har kulturskol­an haft svårt att nå barn i ytterstade­n.

Under 2017 har målet för kulturskol­an i Stockholm därför skärpts och nu vill man att 9 procent av unga i Husby, Tensta, Skärholmen, Hjorthagen och Rågsved ska ta del av kulturskol­ans verksamhet under det kommande året.

– När vi nu har satt mätbara mål behövs också fler elevplatse­r, säger Roger Mogert.

– Vi kommer också att öka satsningen på El Sistema, bli bättre på uppsökande verksamhet och öka utbudet av kurser.

Staden investerar 4,3 miljoner i de nya lokalerna i Husby och beräknar att lägga 1,4 miljoner för att täcka hyreshöjni­ngen. Svenska bostäder lägger också drygt tre miljoner på renovering­en.

Även kursutbude­t kommer att utökas. Bättre möj- ligheter för bild- och formämnet, animation och filmiska uttryck, fler musikämnen, dans och teater är några av de förbättrin­gar som nämns.

– Kulturskol­an ger väldigt många verktyg som man behöver i samhället. Eleverna får en social trygghet och en verktygslå­da för att man ska klara sig, säger Roger Mogert.

Renovering­en av den nya lokalen väntas bli klar till sommaren 2019. Beräknad verksamhet­sstart är satt till hösttermin­en samma år.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? NYA LOKALER. Kulturskol­an har erbjudits lokaler som renoveras och verksamhet­sanpassas på baksidan av Husby centrum med ingån från sidanav det nya mat- och kulturtorg­et.
FOTO: MICHAEL FOLMER NYA LOKALER. Kulturskol­an har erbjudits lokaler som renoveras och verksamhet­sanpassas på baksidan av Husby centrum med ingån från sidanav det nya mat- och kulturtorg­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden