Mitt i Tensta

PÅ JAKT EFTER DIABETES I CENTRUM

Diabetes är en sjukdom som ökar hela tiden och över hela världen. I Tensta centrum pågår en satsning för att fånga upp dem som kan vara i riskzonen. – Vi är här varannan vecka ända fram till midsommar, säger Linda Timm, från Karolinska Institutet.

-

Projektet, som heter Smart2D, är finansiera­t av EU och lett av Institutet för folkhälsa och global hälsa vid Karolinska institutet. – Vi är här tre gånger i veckan varannan vecka, säger Linda Timm. Projektet pågår här i Tensta och samtidigt i Hässelby.

Alla intressera­de får fylla i ett vetenskapl­igt utformat formulär, där ålder, vikt, längd, mat- och motionsvan­or efterfråga­s. Midjemått och BMI, Body Mass Index, kan visa om du behöver undersökas vidare.

– De som är i riskzonen rekommende­rar vi att gå till Tensta vårdcentra­l och ta blodprov, säger Linda Timm. Vi har ett samarbete med vårdcentra­len, så provtagnin­gen är gratis.

Projektet riktar främst in

sig på typ 2 diabetes.

– Ja, det är den typ av diabetes som ökar mest och den diabetes som kan förhindras med rätt mat och motion. Övervikt har ofta att göra med diabetes och ett midjemått över rekommenda­tionen kan tyda på det.

Att arbetet riktar sig till invånarna i Tensta och Hässelby är ingen slump. – Fler har diabetes i socialt utsatta områden, säger Linda Timm, det är fastställt. Samtidigt som diabetes är ett välfärdspr­oblem.

Vad ska man göra om man har risk för diabetes?

– Är du i riskzonen, gå till vårdcentra­len och ta ett blodprov. Det är viktigt att äta hälsosamt. Mängden grönsaker och frukt bör öka, särskilt bland äldre. Motion är väldigt viktigt, man behöver röra på sig och all rörelse räknas.

Samtidigt som Linda Timm och hennes kolleger tar midjemått på folk, så står en annan organisati­on lite längre bort i centrum och informerar om just diabetes.

– Vi informerar om diabetes med anledning av Världshäls­odagen den 7 april, säger Fanny Widinghoff från Diabetes Wellness. Diabetes Wellness är en insamlings­stiftelse som samlar in pengar till forskning, informatio­n och hjälpmedel till diabetessj­uka. De delar ut ett halsband med en liten bricka, som talar om att personen som bär smycket har diabetes. Ellinor Schmidt bär ett sådant smycke.

– Jag har typ 1 diabetes, säger hon, och när jag är med människor som jag inte känner bär jag det här halsbandet. Det kan vara bra att veta om jag svimmar av.

– Det är en billig livförsäkr­ing, säger Fanny Widinghoff.

Fatma Qureshi, Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? RISKZONEN. Evelin Yoana har fyllt i frågorna och ska nu gå till vårdcentra­len för att ta blodprov.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON RISKZONEN. Evelin Yoana har fyllt i frågorna och ska nu gå till vårdcentra­len för att ta blodprov.
 ??  ?? LÄNGD. Mohamed kollar sin längd, som en del i undersökni­ngen om han kan tänkas ha diabetes.
LÄNGD. Mohamed kollar sin längd, som en del i undersökni­ngen om han kan tänkas ha diabetes.
 ?? FOTO: FATMA QURESHI ?? VÄRLDSHÄLS­ODAGEN. Vi är här för att uppmärksam­ma människor att det går att ta reda på om de har diabetes eller ej, säger Kausar och Raiso:
FOTO: FATMA QURESHI VÄRLDSHÄLS­ODAGEN. Vi är här för att uppmärksam­ma människor att det går att ta reda på om de har diabetes eller ej, säger Kausar och Raiso:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden