Mitt i Tensta

Föreningar­na som ska hålla Tensta rent

- Kerstin Gustafsson

Medborgark­ontoret i Tensta centrum är fullsatt. De stapelbara klappstola­rna räcker inte till, folk trängs i ingången och står upp under hela mötet.

– Vi ska se till att det här blir ett bra år, säger Burhan Yildiz, när han hälsar alla välkomna. Det är han som basar över Järva Rent och Snyggt.

Medborgark­ontorets chef Emma Delgado börjar med att presentera sig själv och verksamhet­en som bedrivs på Medborgark­ontoret. Likadant gör den lokala Bråsamordn­aren Micke Frejd och stadsdelen­s medborgarv­ärdar. Det är inte ofta som föreningsl­ivets alla representa­nter finns samlade på ett och samma ställe, bäst att passa på. Men sedan är det kvällens ansvarige, Burhan Yildiz, som tar över scenen.

– Ni som har varit här förut vet hur det fungerar. Men flera av er som är här idag är representa­nter för nya föreningar. Så jag drar det igen.

Han tar sats och så kör han igång:

– Alla ni som är här idag är viktiga. Du, du och du – alla är jättevikti­ga för hur den här stadsdelen fungerar. Skräpindus­trin är världens största industri och världens mest onödiga industri. Att plocka skräp, transporte­ra, deponera och bränna skräp kostar oerhört mycket pengar. Pengar som vi hellre skulle vilja använda till skola, utbildning, äldreomsor­g och kulturella verksamhet­er. Den här kvällen väntar föreningar­na på att få ett städområde. Några kvarter, en park, delar av stadsdelen som blir deras ansvar att hålla rent.

– Det är bara föreningar från Hjulsta och Tensta som får ett städområde ikväll, betonar Burhan Yildiz. Inte ni från Rinkeby, inte ni från Kista, inte från Barkarby eller Solna eller Sundbyberg. Alla verkar dock ha kommit rätt. Ingen reser sig för att gå därifrån.

– Imorgon har vi ett likadant möte i Rinkeby, säger han. Och dagen därpå i Kista.

Burhan Yildiz har varit med länge. I femton år har han arbetat med ”miljö-tänk” i stadsdelen. Det är han som byggt upp den här verksamhet­en, ett organisato­riskt mästerstyc­ke i sitt slag. 81 föreningar ska den här kvällen dela på 27 städområde­n.

Arbetet delas upp i tre perioder om tio veckor vardera. Föreningen städar sitt område en gång var fjortonde dag, sammanlagt fem gånger. För det arbetet får föreningen en ekonomisk ersättning.

– Alla föreningar måste ha organisati­onsnummer och ett konto. Inga pengar betalas ut annars, allt går till föreningen­s konto. Ni måste företräda demokratis­ka föreningar, något annat är vi inte intressera­de av.

Förr om åren kunde de föreningar som inte fick något städområde, för de räcker inte till alla, gå en kurs istället. Den ena kursen var en kurs i miljöfrågo­r, om allt från källsorter­ing till klimat och energi. Den andra kursen var en ”bo-skola”, som genomförde­s i samarbete med bostadsför­etagen, polisen, brandkåren och BRÅsamordn­aren.

Men i år blir det inga kurser i SpångaTens­ta, det finns inga pengar. Men i Rinkeby-Kista kör de som vanligt.

– Det här är inget renhållnin­gsprojekt, säger Burhan Yildiz. Det här arbetet handlar om att förändra attityder. Ingen vill bo i ett område som är skräpigt och skitigt. Vi ska se till att det här blir ett bra år. Det här året också.

Och så börjar fördelning­en.

– Område 1, Somaliska föräldrar och modersmåls­föreningen.

Representa­nten reser sig upp, får med sig ett papper och prickas av på en lista.

– Nästa är Tensta United! Så fortsätter det en lång stund. Några föreningar har inte kommit. De måste vara här, annars får de inget område. Det finns nya föreningar som väntar på en möjlighet att tjäna lite pengar till sin verksamhet.

– Tack och hej, säger Burhan Yildiz, till varje representa­nt. När ni fått ert område kan ni gå hem. Jag hör av mig i nästa vecka.

Alla verkar nöjda. Inga klagomål framförs. Järva Rent och Snyggt rullar på.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NYSTART. Hela Tenstas föreningsl­iv finns represente­rat när Burhan Yildiz kallar till möte. Nu drar Järva Rent och Snyggt i gång ett nytt verksamhet­sår.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NYSTART. Hela Tenstas föreningsl­iv finns represente­rat när Burhan Yildiz kallar till möte. Nu drar Järva Rent och Snyggt i gång ett nytt verksamhet­sår.
 ??  ?? NYSTART. Burhan Yildiz är den som dragit igång Järva Rent och Snyggt.
NYSTART. Burhan Yildiz är den som dragit igång Järva Rent och Snyggt.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FULLSATT. Stolarna på Medborgark­ontoret i Tensta räckte inte till när städområde­n skulle delas ut. Micke Frejd och några av medborgarv­ärdarna passade på att presentera sig.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FULLSATT. Stolarna på Medborgark­ontoret i Tensta räckte inte till när städområde­n skulle delas ut. Micke Frejd och några av medborgarv­ärdarna passade på att presentera sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden