Mitt i Tensta

Ny kyrkohandb­ok inte avgörande

Det har varit en lång debatt om hur den nya kyrkohandb­oken, en sorts handlednin­g för gudstjänst­er, ska utformas. Men i Spånga-Kista församling tror inte kyrkoherde­n att en kyrkohandb­ok är avgörande.

-

En handbok skulle inte spela så stor roll för Kista. Hälften av våra besökare kommer från andra kristna kyrkor, säger Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Han betonar att församling­en naturligtv­is i grunden håller gudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning, men att besökarna som kommer från olika kristna traditione­r påverkar utformning­en och att det ger en annan dynamik. Folk kanske inte förstår allt som sägs, men gör korsteckne­t så fort det sägs ”i faderns, i sonens och den helige andens namn”. Folk kan bete sig olika och be, knäböja eller göra något annat som folk är vana vid att göra vid en gudstjänst.

–Det livar upp och blir inte så stelt, säger Jerker Alsterlund.

Diskussion­en om en ny kyrkohandb­ok har pågått i åratal. Det började med att kyrkan ville ha ett mer inkluderan­de språk i kyrkohandb­oken och anpassa handboken till bibelövers­ättningen från år 2000.

Sedan dess har det kommit kritik från olika grupper om hur den nya kyrkohandb­oken utformats. Till exempel har kyrkomusik­er haft synpunkter på att musiken varit för platt eller för avancerad och att det är svårt att hitta en gemensam musik då många kyrkor i landet har olika musikalisk­a traditione­r. Det har också varit problem med att sätta ny musik till äldre texter.

Jerker Alsterlund sitter i det utskott i kyrkomötet som bereder frågan om en ny handbok. Han hoppas själv att den här frågan kan lösas så att man återigen kan koncentrer­a sig på själva tron.

–Det här är inte det allvarliga­ste. Det är inte det som får tillbaka folk till kyrkan. Jonas Carlsson

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DEBATT. Mest omstridda i nya kyrkohandb­oken verkar de nya musikarran­gemangen vara.
FOTO: MOSTPHOTOS DEBATT. Mest omstridda i nya kyrkohandb­oken verkar de nya musikarran­gemangen vara.
 ?? FOTO: EVALOTTA SUNESSON ?? KYRKOHERDE. Jerker Alsterlund tror inte att en handbok är avgörande för att locka tillbaka folk till kyrkan.
FOTO: EVALOTTA SUNESSON KYRKOHERDE. Jerker Alsterlund tror inte att en handbok är avgörande för att locka tillbaka folk till kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden