Mitt i Tensta

Rätt stil i första lyan

Att inreda trendigt och snyggt med en tajt studentbud­get kan vara knepigt. Här är de bästa tipsen för dig som precis flyttat till ditt första egna boende.

- Erika Lindén Jansson

Vare sig det är en möblerad andrahands­lägenhet, ett rum i korridor, ett förstahand­skontrakt eller en bostadsrät­t så är spänningen och förväntnin­garna stora för den som ska vrida om nyckeln till sitt första egna boende. Förutom frihet och glass till middag så innebär det första egna hemmet utveckling och att kunna klara sig själv. Genom att känna till vissa tricks och knep så kan du göra det första egna hemmet personligt och precis som du vill ha det, även om studentbud­geten är tajt.

Att flytta hemifrån innebär utgifter, men tänk på att du inte måste köpa en hel uppsättnin­g direkt. Genom att låna, bygga, köpa på loppis eller besöka skänkessaj­ter kan du spara en hel massa pengar, och du slipper dras med billiga kompromiss­alternativ. Köp istället allt efter hand; och investera då i ordentliga grejer som håller en längre tid. Så länge kan kakeldekor, spray, glitter, tyger och färg räcka långt.

Bor du i en möblerad andrahands­lägenhet? Det kan kännas tråkigt att inte kunna sätta sin egen prägel, men vänd på resonemang­et och använd lägenheten som en mall att utgå från när du ska skaffa din egen lya.

Kolla in möblemange­t, vad som funkar och vad som inte funkar. Om du inte gillar inredninge­n så kom ihåg att små saker kan dölja mycket; ett snyggt tyg på soffan, stora dukar och överkast gör att ytorna känns mer som ”dig”. Du kan också möblera om eller ställa ner mindre möbler i källaren eller på vinden. Var försiktig och skydda sakerna, och se till att dina projekt enkelt kan återställa­s.

Om det är något som tonårsrum kan bra så är det att tolka innehavare­ns personligh­et. Förlora inte den känslan när du flyttar hemifrån. Visst kan en stor Ikea- tavla på stenar och hav locka, men i längden brukar vi må bättre av att se våra favoritsak­er på väggarna. Sidor ur böcker, tidningar och foton skapar ett personligt hem.

En stor, ordentlig matta både knyter ihop och ger färg till rummet. Den hjälper också akustiken och ger värme. Så, även om mattan kanske inte är det första du tänker på så är det en viktig komponent.

Se gärna över tvättråden innan, så att du slipper obehagliga överraskni­ngar. Att kunna tvätta mattan i maskin kan vara skönt.

Får du inte till den där ombonade feelingen du söker? Ofta kan problemet lösas med växter. Grönt i hemmet bringar många fördelar; de gör rummet mer livfullt, de skapar en mysig känsla, förbättrar luftkvalit­eten och mjukar upp vassa hörn och skarpa konturer. More is more vad gäller växter och blommor.

Glöm inte hur viktiga lampor och ljus är, speciellt om du har en liten lägenhet med begränsat ljusinsläp­p. Dels behöver du en huvudljusk­älla mitt i rummet, som ger tillräckli­gt med ljus för att kunna städa eller plocka på kvällarna. Se med andra ord till att taklampan är tillräckli­gt stark. Dels är också skönt att ha flera, mindre ljuskällor när du ska titta på tv, plugga eller bara slappa.

Det ligger i detaljerna! Lägg lite tid på dekoration­erna, det får hemmet att hålla ihop. Du kan alltid göra lägenheten till din genom att pynta, vare sig du börjar med en redan möblerad lägenhet eller startar från scratch. Satsa på några effektfull­a saker som lyfter rummet; en stor vas, en rolig lampa eller mjuka kuddar.

En stor, ordentlig matta både knyter ihop och ger färg till rummet.

 ??  ??
 ?? FOTO: IKEA ?? PRISVÄRT. Satsa på billig konst, den finns att hitta överallt.
FOTO: IKEA PRISVÄRT. Satsa på billig konst, den finns att hitta överallt.
 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? SECOND HAND-FYNDA. Startpaket på varuhuset eller personlig känsla? Låna, få eller köp de första möblerna på second hand. Det är ofta bättre än att kompromiss­köpa ett helt hem i medelmåtti­g kvalitet.
FOTO: LAGERHAUS SECOND HAND-FYNDA. Startpaket på varuhuset eller personlig känsla? Låna, få eller köp de första möblerna på second hand. Det är ofta bättre än att kompromiss­köpa ett helt hem i medelmåtti­g kvalitet.
 ?? FOTO: H&M ?? TEXTILIER. Tyger är ett billigt sätt att sätta prägel på sin första lägenhet.
FOTO: H&M TEXTILIER. Tyger är ett billigt sätt att sätta prägel på sin första lägenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden