Mitt i Tensta

Film ska öka antalet vaccinatio­ner

Film ska få fler att vaccinera sig mot mässling

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

– Vi har nu flera fall av mässlingen både i Husby och Rinkeby, så det här är viktigt.

Iman Elmi släcker ned ljuset i ett av rummen i Familjehus­et i Rinkeby. Filmen informerar om betydelsen av att vaccinera sina barn mot mässlingen och röda hund.

– Idag visar vi filmen för tredje gången. Det som sägs på somaliska är textat till svenska.

Iman Elmi arbetar som föräldralo­ts på Familjehus­et och hon är en av dem som nu arbetar intensivt med att öka antalet barn som vaccineras.

I Sverige är mer än 97 procent av alla barn vaccinerad­e. Men i Järva är det bara runt 70 procent som vaccinerat sina barn mot mässlingen och risken för smitta är stor. Hittills har elva fall konstatera­ts ha sjukdomen, åtta barn och tre vuxna.

– Filmen är ett första steg, säger Iman Elmi, alltför många vet inte varför de ska vaccinera sina barn.

I filmen, som delvis är inspelad i Järva, förklarar en somalisk kvinnlig läkare vad sjukdomen innebär och hur vaccinet fungerar. ”Vi bor i ett välutveckl­at land”, säger läkaren, och förklarar att om tillräckli­gt många vaccinerar sina barn kan sjukdomen utrotas. ”Så som det skedde med smittkoppo­r.”

En kvinna i filmen berättar om sina erfarenhet­er, hon reste till Somalia med ett barn som inte hade vaccinerat­s. I Somalia insjuknade barnet, ”hon svävade mellan liv och död”, men klarade sig. ”Därför uppmanar jag alla att vaccinera sina barn.”

Filmen, som är framtagen av Folkhälsom­yndigheten för Stockholm stads räkning, är knappt femton minuter lång. Efteråt blir det diskussion.

– Vi har hört länge att det är viktigt att vaccinera sina barn, säger en mamma, som har med sig sin bebis. Men vi har också hört många rykten om att vaccinet är farligt.

Hon har vaccinerat sin äldsta, men ännu inte sin yngsta. Bland somaliska föräldrar finns det många som tror att vaccinet kan orsaka autism.

– Vi hör föräldrar säga att barnet slutade prata efter att de fått sprutan, säger en mamma.

När barnet är 18 månader ska det vaccineras mot barnsjukdo­marna mässlingen och röda hund. Det är i den åldern som språkutvec­klingen börjar ta fart och det kan vara en bidragande orsak till att dessa rykten uppstår.

– Jag har vaccinerat alla mina barn, säger en annan mamma, med en bebis i knät. Och jag ska vaccinera den yngsta med.

Alla närvarande mödrar säger dock att de känt sig oroliga. En har ändå vaccinerat alla sina tre barn. En annan bara den äldsta hittills. Och en av de mammor som inte gärna vill vara med på bild, säger:

– Jag vaccinerad­e inte min äldsta son, eftersom jag var rädd. Men han fick autism ändå. Idag är han fyra år och har fått sin diagnos.

Nu tänker hon vaccinera sin yngsta.

Iman Elmi berättar om sina egna barn och hur hon gjor- de. Hon betonar hur viktigt det är för en förälder att känna sig säker på sitt beslut.

– Ta reda på allt ni behöver veta, säger hon, det är viktigt att ni är övertygade om att ni gör rätt. Och hjälp oss att sprida den här informatio­nen vidare till andra föräldrar.

Jag vaccinerad­e inte min äldsta son, eftersom jag var rädd. Men han fick autism ändå.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ÖVERTYGAD. Hafso Aden har vaccinerat alla sina barn och tänker också ge den yngsta sprutan mot mässlingen och röda hund.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ÖVERTYGAD. Hafso Aden har vaccinerat alla sina barn och tänker också ge den yngsta sprutan mot mässlingen och röda hund.
 ??  ?? FAMILJELOT­S. Iman Elmi arbetar aktivt med att informera alla föräldrar i Rinkeby om varför det är viktigt att vaccinera sina barn.
FAMILJELOT­S. Iman Elmi arbetar aktivt med att informera alla föräldrar i Rinkeby om varför det är viktigt att vaccinera sina barn.
 ??  ?? INFORMATIO­N. Iman Elmi arbetar med informatio­n om vaccinet som skyddar mot barnsjukdo­marna. Fatma Ismail och Hafso Aden är några av dem som sett informatio­nsfilmen.
INFORMATIO­N. Iman Elmi arbetar med informatio­n om vaccinet som skyddar mot barnsjukdo­marna. Fatma Ismail och Hafso Aden är några av dem som sett informatio­nsfilmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden