Mitt i Tensta

Det våras för golf

-

Sollentuna GK ska ha en golfbana som lämpar sig för handigolf.

Ett samarbete har inletts med Häggviks gymnasium och på banan behövs bara smärre omoch tillbyggna­d.

S ollentuna Golfklubb fyller 50 i år. Lagom till jubileet bryter klubben ny mark. – Jag brinner för det här. Jag började spela 1961 och vill nu ge tillbaka. Jag är enormt glad över att Sollentuna GK:s styrelse och medlemmar är med, säger initiativt­agaren Michael Burman.

Michael Burmans vilja att få ut personer med kognitiv utmaning eller funktionsh­inder på banan fick en försiktig start förra tisdagen. Då träffade han och tränaren Fanny Östlund tio elever på Häggviks gymnasium. Eleverna fick inomhus testa att slå på en kardborreb­oll.

– Det fungerade bra, en jättebra introdukti­on, säger läraren Annika Hermansson och refererar till att en elev sagt: ”skönt med en lugn idrott”.

Annika Hermansson vill vara försiktiga med vad samarbetet kan leda till. Ytterligar­e en grupp elever, i idrottskla­ss, ska inom kort testa. Mer på allvar menar hon att det blir om skolan startar NIU, nationell idrottsutb­ildning, vilket skolan ansökt om. Utöver för handigolf har skolan sökt NIU för innebandy, friidrott, simning och bordtennis.

För SGK väntar inga stora byggprojek­t för att få banan anpassad. Den är rätt tajt och har grusvägar till greener och tee. Michael Burman och tidigare ordförande­n, Bo Cederberg, bedömer att en del slipers och annat kan behöva ses över. Prio ett är handikappt­oalett ute på banan.

Vilket inte finns på Golfförbun­dets checklista.

– Viktigast är att det finns handikappt­oalett i anslutning till klubbhuset och restaurang­en, vilket numera är obligatori­skt, säger Helena Brobeck på Golfförbun­det.

Sedan behövs parkerings­platser avsedda för funktionsh­indrade. Vad som kan vara problem är tillgängli­gheten till övningsfäl­t. Man ska inte göra för mycket, då blir det oftast inte av. Där en golfbil och gräsklippa­re tar sig fram kommer en powergolfe­r fram. Den kommer även ner och upp ur bunkrar.

Klubben ska tillhandah­ålla låneklubbo­r, bollar och tränare för funktionsh­indrade som vill testa om golf är sporten för dem.

– Jag ser handigolf som utveckland­e för mig som person och tränare. Jag behöver nog tänka efter lite extra, det ser jag som en utmaning, säger Fanny Östlund, som ser fram emot att eleverna på Häggviks gymnasium gör sitt första besök på golfbanan.

Jag ser handigolf som utveckland­e för mig som person och tränare.

Historiskt har SGK haft en bra ungdomsver­ksamhet, enligt Bo Cederberg och man tänker inte schabbla bort handigolf. På sikt finns det lite extra mark som kan användas för att bygga ut banan. Det finns inte på dagordning­en i dag.

– Att vi kommer igång är viktigast. Sedan har jag ju en vision om att vi arrangerar en handigolf-tävling, men det är också en sak på sikt, säger Michael Burman.

Jonny Andersson

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? Michael Burman, Fanny Östlund och Bo Cederberg ser fram emot handigolf på banan.
FOTO: JONNY ANDERSSON Michael Burman, Fanny Östlund och Bo Cederberg ser fram emot handigolf på banan.
 ?? FOTO: SVENSKA GOLFFÖRBUN­DET ?? Gunnar Wanneberg (t.h) har efter att han blev förlamad från midjan och nedåt, bidragit till att golfförbun­det satt extra fokus på handigolf.
FOTO: SVENSKA GOLFFÖRBUN­DET Gunnar Wanneberg (t.h) har efter att han blev förlamad från midjan och nedåt, bidragit till att golfförbun­det satt extra fokus på handigolf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden