Mitt i Tensta

Bättre och billigare och fler

För tredje året i rad ökade antalet golfmedlem­mar 2016. En orsak till ökningen är att klubbarna skapat bättre och billigare medlemserb­judanden.

-

olfens krisår har klingat av. Efter nio dystra år på 2000-talet spelar allt fler golf igen, men de är en bit kvar till rekordåret 2004 då förbundet räknade in 554293 medlemmar. Nästan 10000 medlemmar tillkom förra året och håller trenden i sig finns det snart en halv miljon golfmedlem­mar runtom i Sverige.

Siffran 2016 var 486631, enligt Golfförbun­det. Orsaken till uppgången står sannolikt att finna i de delvis bespottade bolagen Top Tee, Huvudstade­n med flera, som skapade paketlösni­ngar med medlemskap på flera banor samtidigt. Numera är det få etablerade golfklubba­r som inte ingått samarbetsa­vtal med andra klubbar. Som exempel erbjuder Sollentuna GK i sitt medlemskap spelmöjlig­heter på Bro-Bålsta GK och Täby GK. Wäsby GK har samarbeten med Viksjö GK och Troxhammar GK.

Dock finns det två sidor av myntet. En del klubbar har gått i graven eller fått problem på grund av utveckling­en. Och Tobias Bergman, chefredakt­ör på tidningen Svensk Golf, ser spelarna som de stora vinnarna.

– Klubbarna har anpassat sig efter spelarnas önskemål, säger Tobias Bergman och tror att fler spelare kommer att hitta tillbaka till golfen.

Enda negativa siffran i förbundets sammanstäl­lning är att spelande kvinnor minskar procentuel­lt. Fler kvinnor spelar, men ökningen bland män är större. Knappt 28 procent på banorna är kvinnor och förbundet driver sedan ett par år Vision 50–50.

Om fler golfar i år kommer vi att se ännu fler laserkikar­e och klockor med avståndsmä­tare till flaggorna. Vilket också är en utveckling med för- och nackdelar. Tiden för en golfrunda är alltid ett samtalsämn­e. Då är det väl märkligt att golfare anser sig ha tid att på var och varannan fairway jämföra sina hjälpmedel. Eller?

Och värre, eller roligare, blir det. Tobias Bergman ”ser ingen hejd på den tekniska utveckling­en” och berättar om telefonen som kopplas till klubban, för att du ska kunna få fram relevant statistik kring dina slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden