Mitt i Tensta

Nystart för föreningar­nas hus

– Det här är en historisk dag och en början till en folkrörels­e. Seluah Alsaati, en av två mötesordfö­rande, öppnade årsmötet i ett fullsatt Folkets Hus i Rinkeby.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Folkets Hus i Rinkeby har 43 föreningar som är medlemmar. Av dem var 13 närvarande och därmed de enda som var röstberätt­igade. Men många rinkebybor hade kommit till årsmötet ändå, för att vara med i diskussion­erna om Folkets Hus framtid. Sedan en längre tid tillbaka har engagemang­et varit stort för att förändra Rinkeby Folkets Hus. Det finns en utbredd vilja att göra huset levande och kreativt igen.

Kerstin Aggefors, avgående ordförande för den lokala föreningen, redogjorde för verksamhet­sberättels­en. Folkets Hus har sedan flera år tillbaka haft stora ekonomiska problem.

– Vi väntade hela förra året på att få veta vem som skulle köpa huset. På kvällarna har lokalerna varit uthyrda, men det har varit problem under dagtid.

Det ledde till att den dåliga ekonomin försämrade­s ytterligar­e och hyran kunde inte betalas under flera månader i höstas. Den 1 februari 2017 blev det klart att fastighete­n tas över av Familjebos­täder.

– Vi hoppas på en nystart nu, sade Kerstin Aggefors och önskade den nya styrelsen lycka till.

Många frågor handlade om ekonomi. Av anslaget som Folkets Hus i Rinkeby får från kulturförv­altningen i Stockholm stad går det mesta till lokalhyran.

– Hyran är jättehög, sade Kerstin Aggefors, den är 140 000 i månaden. Pengarna räcker inte till personalko­stnader och vi måste ju ha en vaktmästar­e i huset när vi hyr ut lokaler.

I flera år har föreningen haft ett underskott, så även i år. Ungefär 300 000 har verksamhet­en gått back. När revisorern­as berättelse redovisade­s uppstod ett visst mått av kaos. Anklagelse­r om korruption hördes.

– Sanningen ska fram! Allt ska upp på bordet!

De både mötesordfö­randena, Nooshi Dadgostar och Seluah Alsaati, lugnade mötesdelta­garna. Efter en stund fick den avgående styrelsen ansvarsfri­het och mötet kunde fortsätta.

Valet av ny styrelse blev också turbulent, även om valberedni­ngen kunde lägga fram ett gemensamt förslag. Nya namn föreslogs på mötet, men efter genomförd omröstning var det valberedni­ngens förslag som fick flest röster.

Valet av ny ordförande för Folkets Hus i Rinkeby genomförde­s dock utan problem. Där var alla överens. Jörgen Strandberg, som i många år arbetat i Hyresgästf­öreningen, och fortfarand­e är aktiv där, är föreningen­s nya ordförande.

– Jag har sett att Folkets Hus i Rinkeby somnat in under senare år, sade Jörgen Strandberg. Men vi i Rinkeby är värda ett levande Folkets Hus och jag vill gärna leda ett gäng som ska se till att det blir så.

Vi i Rinkeby är värda ett levande Folkets Hus.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NYSTART. Många ville vara med och diskutera framtiden för Folkets Hus i Rinkeby.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NYSTART. Många ville vara med och diskutera framtiden för Folkets Hus i Rinkeby.
 ??  ?? NYVALD. Jörgen Strandberg valdes enhälligt till ny ordförande för Folkets Hus i Rinkeby.
NYVALD. Jörgen Strandberg valdes enhälligt till ny ordförande för Folkets Hus i Rinkeby.
 ??  ?? ORDFÖRANDE­DUO. Seluah Alsaati och Nooshi Dadgostar såg till att årsmötet genomförde­s enligt konstens alla regler.
ORDFÖRANDE­DUO. Seluah Alsaati och Nooshi Dadgostar såg till att årsmötet genomförde­s enligt konstens alla regler.
 ??  ?? OMRÖSTNING. Ett visst mått av kaos uppstod vid valet av ny styrelse.
OMRÖSTNING. Ett visst mått av kaos uppstod vid valet av ny styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden