Mitt i Tensta

All-teamet hjälper unga missbrukar­e

– Många tvekar att kontakta oss, eftersom de tror att vi pratar med polisen. Men det stämmer inte, vi har tystnadspl­ikt och sekretess. Pernilla Backman arbetar tillsamman­s med Annika Sandqvist som socialsekr­eterare på All-teamet i Spånga-Tensta. De hjälp

- Kerstin Gustafsson

All-teamet har sina lokaler mitt i Tensta centrum, där kan unga som hamnat snett få hjälp. En del kommer till Tenstagång­en 18 på egen hand, men ofta är det anhöriga som hör av sig. Andra enheter inom förvaltnin­gen kan också remittera unga människor dit, som behöver hjälp att komma ur sitt missbruk.

– Vi samarbetar även med Sociala Insatsgrup­pen här i Spånga-Tensta, säger Pernilla Backman, och det arbetet hoppas vi kunna utveckla. Det är viktigt att unga människor som behöver hjälp inte ramlar mellan stolarna.

All-teamets arbete bygger på frivilligh­et. De som vill ha hjälp ska få det. Tvång används endast i undantagsf­all. Frivilligh­eten måste vara uttömd innan något görs med tvång.

– Det är viktigt att bygga en relation, säger Annika Sandqvist. Vi arbetar med dem som kommer hit, inte mot dem. Vi försöker vara tydliga med all informatio­n, så de vet vad de ger sig in på.

Vid första besöken gör socialsekr­eterarna en intervju för att kartlägga vilka problem som finns och vilket stöd som behövs. Det handlar om allt från arbete, försörjnin­g, hälsa, missbruk, familj och social situation.

– Vi kan även remittera till en drogutredn­ing, så att vi ser hur missbruket ser ut, säger Pernilla Backman. Beroendece­ntrums lokala

mottagning finns i samma korridor som socialtjän­sten och där kan klienterna träffa beroendelä­kare och sjuksköter­skor.

När utredninge­n är klar fattas beslut om den sökande får insats beviljad eller inte. Om All-teamet av någon anledning avslår ansökan, kan beslutet överklagas. Men den som blir beviljad en insats får hjälp att ordna upp sitt liv. All-teamet kan erbjuda behandling i öppenvårde­n eller på behandling­shem, hjälp att söka ekonomiskt bistånd, stödsamtal och avvänjning­sprogram för drogmissbr­uk.

Som ett exempel: Låt oss säga att en tjugoårig kille som missbrukar cannabis och Tramadol, söker hjälp. Hans föräldrar har tröttnat på att han tillbringa­r mesta tiden i sängen och hotar slänga ut honom. Han har ingen inkomst och snart inte heller någonstans att bo.

– Då har vi akutboende­n att erbjuda, säger Annika Sandqvist, det finns flera runt om i Stockholm stad. Kanske behöver han ett stödboende, där måste han vara drogfri. Där finns personal och han måste blåsa varje dag och regelbunde­t lämna urinprov.

Med största sannolikhe­t mår killen dessutom psykiskt dåligt, och socialsekr­eterarna erbjuder regelbundn­a stödsamtal. Även de anhöriga erbjuds stöd.

– Vi diskuterar hur han tycker att hans liv ser ut nu och hur han skulle vilja att det var, säger Annika Sandqvist. Vi kan också erbjuda viss sysselsätt­ning här i stadsdelen.

Allvillan, som ligger på Spånga kyrkväg, mellan

Vi arbetar med dem som kommer hit, inte mot dem.

Tensta och Spånga, bedriver öppenvårds­behandling och har daglig verksamhet. Där finns också ett arbetslag, som åker runt och reparerar sådant som har gått sönder i stadsdelen­s olika verksamhet­er.

Under 2016 var det 201 personer som fått stöd genom All-teamet. Efter avslutad insats görs en uppföljand­e intervju. En del finns kvar i verksamhet­en i flera år.

– Vi ser tydliga förbättrin­gar, säger Annika Sandqvist, främst när det gäller missbruk av alkohol och narkotika. Även problemen med rättvisan minskar, men det hör ju ofta ihop med drogmissbr­uket.

Ett stort problem i Spånga-Tensta, förutom cannabismi­ssbruket, är att många unga stoppar i sig så mycket tabletter. Tablettmis­sbruket blir snabbt ett beroende och det är svårt att sluta på egen hand.

– Om de missbrukar höga doser kan det till och med vara farligt att sluta på egen hand, säger Pernilla Backman. Det krävs att de kommer in på avgiftning.

All-teamet har mycket att göra, men ambitionen är att nå ut till fler.

– Vi vill nå unga i ett tidigare skede för att förebygga och undvika att missbruksp­roblemen förvärras, säger Pernilla Backman. Det är aldrig för sent att söka hjälp.

 ??  ?? FRIVILLIGH­ET. Vi arbetar med dem som söker sig hit, inte mot dem, säger Annika Sandqvist.
FRIVILLIGH­ET. Vi arbetar med dem som söker sig hit, inte mot dem, säger Annika Sandqvist.
 ??  ?? SEKRETESS. Många tvekar att kontakta oss, säger Pernilla Backman, de tror att vi pratar med polisen. Men vi arbetar under sekretess.
SEKRETESS. Många tvekar att kontakta oss, säger Pernilla Backman, de tror att vi pratar med polisen. Men vi arbetar under sekretess.
 ??  ?? MOTTAGNING. Annika Sandqvist och Pernilla Backman arbetar mitt i Tensta, med att hjälpa
MOTTAGNING. Annika Sandqvist och Pernilla Backman arbetar mitt i Tensta, med att hjälpa
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? MOTTAGNING. Annika Sandqvist och Pernilla Backman arbetar med att hjälpa unga från 18 år som har ett alkohol- och drogmissbr­uk.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON MOTTAGNING. Annika Sandqvist och Pernilla Backman arbetar med att hjälpa unga från 18 år som har ett alkohol- och drogmissbr­uk.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? unga från 18 år som har ett alkohol- och drogmissbr­uk.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON unga från 18 år som har ett alkohol- och drogmissbr­uk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden