Mitt i Tensta

Tenstakons­tnär fyller 70 år

Han föddes i Finland och började livet i Sverige som lärare. I dag är han verksam konstnär i sin ateljé på Järvafälte­t. Den 4 maj fyller Tenstakons­tnären Markku Huovila 70 år.

- Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Livet började i Finland. Hans far jobbade på pappersbru­k med egen klinik där kvinnorna kunde föda barn.

– Min syster trodde att barnen blev till på pappersbru­ket, minns Markku Huovila.

Redan som liten hade han ett stort intresse för att rita. Med gott om papper från pappersbru­ket kunde han få utlopp för sitt intresse. Han skickade till och med in massor av teckningar till en tidning som anordnade en tävling. Priset var en stor chokladkak­a, men det fanns ett aber med detta.

– Jag är allergisk mot choklad, säger han med glimten i ögat samtidigt som han tillägger att framgång inte alltid bara är positivt.

Efter två rundor till London i 20-årsåldern för att arbeta inom olika yrken, började Markku att undervisa i engelska i Finland. Sedan ville han prova på något nytt och begav sig till Sverige och Borlänge för att jobba som hemspråksl­ärare.

Där fick han några mindre trevliga upplevelse­r, enbart för att han kom från Finland. Han minns när han bjöd upp en kvinna för att dansa.

– Jag kan inte dansa med dig, eftersom jag inte gillar finnar, säger han att hon ska ha sagt.

Efter bara ett läsår styrdes kossan sedan mot Stockholms­området, där han upplevde att det fanns mer tolerans och här har han bott sedan dess. Sedan början av 1980-talet har han bott på samma adress i Tensta och jobbat som konstnär och serieteckn­are.

Markku håller till i sin ateljé vid Eggeby gård på Järvafälte­t. Han visar oss runt i ateljén med serieteckn­ingar (oftast med satiriska inslag), konstverk, barnböcker och affischer som han gjort.

– I puberteten kanske flickor var mer intressant­a än att teckna. Det var inte förrän jag var i 30-årsåldern som jag började intressera mig för serier igen, berättar han.

Markku blev far ganska sent i livet och hans äldsta barn är i dag sexton år. Att han nu fyller 70 år och blir äldre är inget han lagt så mycket tankemöda på.

–Jag tänker inte på det, säger han.

Min syster trodde att barnen blev till på pappersbru­ket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AFFISCH. Markku har även gjort affischer till Tensta marknad.
AFFISCH. Markku har även gjort affischer till Tensta marknad.
 ??  ?? SATIR. Markku Huovila är både konstnär och skämtteckn­are.
SATIR. Markku Huovila är både konstnär och skämtteckn­are.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden