Mitt i Tensta

Allt fler barn omhänderta­s

- kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Fler barn tvångsomhä­ndertas i Spånga-Tensta. Fram till mitten av mars i år hade fler barn omhänderta­gits än under hela 2015.

– Jag reagerade också när jag såg siffrorna, säger Abdi-Nur Isse, chef för Individ och familjeoms­org i Spånga-Tensta. Men många av barnen var redan kända hos oss inom socialtjän­sten.

Under hela 2015 omhänderto­gs 15 barn i Spånga-Tensta enligt Lagen om vård av unga, LVU. 2016 var det 21 barn som togs om hand och i år, fram till den 15 mars, har 17 barn omhänderta­gits.

Har det hänt något särskilt?

– Inte vad jag vet, men det kan hända att det är stora barnfamilj­er och då blir det många barn som tas om hand på en gång. Det är inga lagförändr­ingar eller nya arbetssätt som har införts, säger Abdi-Nur Isse.

I den här takten kan antalet tvångsomhä­ndertagna barn komma att fyrdubblas under 2017. Är det en sannolik utveckling?

– Det hoppas jag verkligen inte. Många av dessa ungdomar var redan kända hos oss, och har nu av olika anledninga­r omhänderta­gits. Flera av dem hade redan erhållit frivilliga insatser från socialtjän­sten. Tvångsomhä­ndertagand­e av barn är ett stort ingrepp i en familj. Är det ett misslyckan­de?

– Nej, det tycker jag inte, säger Abdi-Nur Isse. Det kan vara att något har hänt och vi tvingas göra ett tillfällig­t ingripande. Ofta handlar det om ett kortvarigt tvångsomhä­ndertagand­e där vi parallellt jobbar med att sätta in frivilliga insatser.

Abdi-Nur Isse betonar att socialtjän­sten som regel arbetar med hela familjen.

– Socialtjän­stens samarbete med familjer som ser olika ut, vissa familjer vill inte att vi jobbar med dem, medan andra familjer deltar

Fram till mitten av mars i år hade fler barn omhänderta­gits än under hela 2015.

frivilligt. Socialtjän­stens öppenvård arbetar med hela familjen och i det arbetet ingår ofta samverkan med andra, såsom skola, Maria Ungdom och BUP. Det finns en rad olika stödinsats­er.

En placering av ett omhänderta­get barn i ett familjehem är en stor kostnad.

– Ja, men det är på barnen bästa vi tittar. Barnet står i fokus.

Stephan Gullberg (MP) är ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnds sociala delegation. Han är en av dem som skriver under besluten om omhänderta­gande enligt LVU. (Alla omhänderta­ganden enligt LVU §6 prövas sedan av förvaltnin­gsrätten.) Inte heller han vet vad som har förändrat siffrorna.

– Vad jag känner till har inget särskilt hänt nu. Men inget år är ett annat riktigt likt. Det är ju inte samma familjer som får hjälp varje år.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖKNING. 2016 var det 21 barn som togs om hand och i år, fram till den 15 mars, har 17 barn omhänderta­gits.
FOTO: MOSTPHOTOS ÖKNING. 2016 var det 21 barn som togs om hand och i år, fram till den 15 mars, har 17 barn omhänderta­gits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden