Mitt i Tensta

Protester mot att låta D. Carnegie bygga

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

Av de 176 nya lägenheter­na som ska byggas i södra delen av Husby centrum är det bostadsför­etaget D. Carnegie & Co. som ska bygga de flesta. Flera boende protestera­de under senaste mötet i stadsdelsn­ämnden i Rinkeby-Kista.

– Jag vädjar till er, ge ingen markanvisn­ing till dem, sade Göran Kärrman. De klarar ingenting.

Exploateri­ngskontore­t föreslog att mark ska anvisas till sammanlagt 176 lägenheter. D. Carnegie & Co. föreslås bygga 140 av dem, 110 hyresrätte­r och 30 bostadsrät­ter. Svenska Bostäder ska bygga 36 hyresrätte­r. Alla fastighete­rna ska byggas i den södra delen av Husby centrum och är en del i en större satsning på bostäder.

– Jag har bott i Husby länge, sade Göran Kärrman, i en fastighet som ägs av D. Carnegie & Co. Jag pröjsar hyran varje månad, men tvättstugo­rna i vår fastighet har inte fungerat på över ett år. De klarar ingenting.

Jag pröjsar hyran varje månad, men tvättstugo­rna i vår fastighet har inte fungerat på över ett år.

Benjamin Dousa (M), stadsdelsn­ämndens vice ordförande, var den som ledde sammanträd­et. Han försökte inflika att besluten om bostadsbyg­gande inte fattas av nämnden.

– Det är Exploateri­ngskontore­t som föreslår exploateri­ngsnämnden, som sedan fattar beslut. Vår uppgift är att meddela vilka beslut som tagits.

Men flera i publiken tyckte att den politiska majoritete­n måste ta sitt sociala ansvar. Arne Johansson, ordförande i Norra Järva stadsdelsr­åd, frågade varför kommunen över huvud taget skjuter till mark till D. Carnegie.

– Det här företaget ägnar sig inte åt välgörenhe­t, sade han, utan ägs av ett av världens största riskkapita­lbo- lag, Blackstone. Deras motto är ”buy it, fix it, sell it”.

Beslutet att förtäta ett redan tätt bostadsomr­åde, ifrågasatt­es också.

– Vi vill att man bygger bostäder som folk har råd att bo i, sade Arne Johansson. De som idag bor trångt här i Husby, kommer inte ha råd att bo de nya lägenheter­na som byggs. D. Carnegie & Co. höjer hyrorna med 54 procent efter 6-8 veckors renovering. Man kan undra vilka hyror det blir i nyprodukti­onen.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? BYGGPLANER. De boende i Husby protestera­de mot att företaget D. Carnegie & Co. ska få bygga 140 nya lägenheter i Husby centrum.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON BYGGPLANER. De boende i Husby protestera­de mot att företaget D. Carnegie & Co. ska få bygga 140 nya lägenheter i Husby centrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden