Mitt i Tensta

Ny utbildning som garanterar jobb

- Kerstin Gustafsson

– Våra gymnasieel­ever har inga studielån och bra lön från dag ett när de gått ut skolan. Linus Nygren är rektor för Stockholms byggteknis­ka gymnasium i Kista, och där finns studier som garanterat leder till arbete.

Nu i maj startar en 42 veckor lång utbildning, teori blandat med praktik, till betongelle­r anläggning­sarbetare. Och byggbransc­hen skriker efter personal.

– På de veckorna får de sin grundutbil­dning med yrkeskurse­r, säger Linus Nygren. Sedan fortsätter de och gör sina 6800 timmar som lärling ute i arbetslive­t med bra lön. Efter avslutad utbildning får de full lön.

På Stockholms byggteknis­ka gymnasium kör de två linjer gemensamt; utbildning­arna till betong- och anläggning­sarbetare.

– Det är mycket svårt att få tag i betong- och anläggning­sarbetare. I gymnasiet väljer inte ungdomar byggoch anläggning­sprogramme­t längre. Det är det gymnasiepr­ogram där antalet ansökninga­r minskat mest. Ett skäl till det minskade intresset är Gymnasiere­formen från 2011, tror Linus Nygren. Det var då den automatisk­a högskolebe­hörigheten försvann från yrkeslinje­rna.

– Men alla yrkesgymna­sier erbjuder möjlighet till högskolebe­hörighet, säger han, vi också. Det enda som krävs är att eleverna gör ett aktivt val.

Linus Nygren menar att det minskade intresset för utbildning­en började redan innan dess. Varför är svårt att säga.

– Men branschen har lite att jobba med, det kan man lugnt säga.

Att studera till betong- eller anläggning­sarbetare innebär inte bara ”att skotta grus”.

– Det är inte en helt enkel utbildning, säger Linus Nygren, om nu någon tror det. Men de som har den rätta inställnin­gen, och kan komma i tid, de har inga problem att få jobb efteråt.

Praktiken under utbildning­en blir som en ”lång anställnin­gsintervju för arbetsgiva­ren”, där eleven visar vad hen kan och arbetsgiva­ren vad som krävs.

– Vi brukar säga att våra gymnasieel­ever får en högre livstidsin­komst än många akademiker. De har inga studielån och bra lön från dag ett.

De har inga studielån och bra lön från dag ett.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Linus Nygren.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Linus Nygren.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NY. I maj startar en 42 veckor lång utbildning, teori blandat med praktik, till betong- eller anläggning­sarbetare på Stockholms byggteknis­ka gymnasium i Kista.
FOTO: MOSTPHOTOS NY. I maj startar en 42 veckor lång utbildning, teori blandat med praktik, till betong- eller anläggning­sarbetare på Stockholms byggteknis­ka gymnasium i Kista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden