Mitt i Tensta

Skrev en bok om fotboll

De träffades på en fotbollsma­tch på Kvarnbacka bollplan, Philip O’Connor och Haidar Hajdari. – Det var vår första hemmamatch med Kista Galaxy, säger Haidar, när vi spelade i division 7. Nu har de skrivit ”När allt står på spel” tillsamman­s, en bok om en

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Språket är också ”på riktigt”, killarna tilltalar varandra ”bror”, det handlar om ”hundra lax”, ”på Gud” det är mycket ”para”.

Philip O’Connor har bott i Kista sedan 2002. Han är frilansjou­rnalist, jobbar mest åt Reuter och mest med sport.

– När jag flyttat till Kista gick jag ner till Kvarnbacka och kollade när grabbarna spelade fotboll, säger Philip.

– Jag tog lite bilder, la upp dem på Facebook och lärde känna dem i laget. På den vägen är det.

I dag sitter Philip i styrelsen för Kista Galaxy (div 4) tränar damlaget där och han går också på matcherna när Rinkeby United och Husby FF spelar (i div 5).

– Vi jobbar tillsamman­s allihop, säger han. Det vi har gemensamt är att vi inte bara tränar fotboll med killarna, utan vi vill också utveckla hela personligh­eten.

Haidar Hajdari är från Husby och har spelat fotboll i hela sitt liv. Han spelade som mittfältar­e i Kista Galaxy, men spelar numera i Husby FF, och läser samtidigt till journalist på Södertörns högskola. Han går andra året och det var Philip som fick in honom på den banan. Tidigare läste han datavetens­kap på universite­tet, ”men hatade det”, och Philip tyckte att han borde bli journalist istället.

– Haidar var så bra på att prata, snabb i repliken, han skulle passa i radio. Sedan märkte jag att han var en jäkla bra skribent också.

Boken blev deras gemensamma projekt, hela intrigen diskuterad­e de fram, flyttade post-it-lappar fram och tillbaka på ett whiteboard. Philip skrev första kapitlet, sedan skickade han texten till Haidar. Haidar la till och drog ifrån, nästan all dialog har han skrivit.

– Vi hittade en gemensam metod, som fungerade bra, säger Philip. Och oavsett hur mycket erfarenhet jag har, som journalist, så kan jag aldrig skriva lika bra svenska som Haidar. Det jämnade ut maktrelati­onerna oss emellan. Tillsamman­s skriver vi bättre.

Deras bok handlar om Malik Manneh, en kille på 17 år från Husby. Han är mittfältar­e i Svea United, ett fotbollsla­g som har många likheter med verklighet­ens AFC Eskilstuna. Maliks tränare heter Bojan, enligt författarn­a en kärleksful­l sammanslag­ning av Bojan Djordic (före detta fotbollspr­offs) och Stefan Jovanovic (AIK Basket). Maliks mamma är sjuk och pappan frånvarand­e. Ekonomiska bekymmer och löften om snabba pengar försätter Malik i en svår situation.

– När vi skrev boken hade vi regelbunde­n kontakt med två klasser som gick i nian i Akallaskol­an, säger Philip. Det var viktigt att det inte blev töntigt, det skulle ligga nära verklighet­en.

När slutet skulle skrivas fick eleverna diskutera hur Malik skulle göra. Skulle han fixa en match så att han fick pengar till hyran, och samtidigt riskera sin karriär? Eller spela schyst?

– Vi delade upp alla elever i sex grupper och det blev världens diskussion­er, säger Philip. Det var något av det häftigaste jag har varit med om. Tre grupper tyckte att han skulle välja ”para”, de tre andra tyckte att han skulle göra sitt bästa. Det var bra, då kunde vi bestämma.

Det var självklart att bokens huvudperso­n, Malik, skulle bo i Husby. Det är där Haidar har sina rötter.

– Det är viktigt att historien speglar verklighet­en här, säger Haidar. Inte för att det som händer Malik händer alla, men det skulle kunna hända här.

Språket är också ”på riktigt”, killarna tilltalar varandra ”bror”, det handlar om ”hundra lax”, ”på Gud” det är mycket ”para”.

– Ja, det var viktigt att det skulle vara vårt språk, så som vi talar här. De som läser ska känna igen sig. Tänk så många böcker de har tvingats läsa på ett språk som känns främmande för dem, säger Haidar.

De planerar nu att ge ut en serie böcker, ”nästa handlar om en kille från Rosengård”. De är överens om läsningens betydelse och hoppas att boken ska läsas av många. Kanske särskilt av dem som bor i Husby, och alla ställen som liknar Husby. När Philip var liten lärde han sig något av sin pappa som han inte glömmer.

– Om du inte kan läsa, då kan du inte sätta dig in i vad som händer i samhället. Då kan du inte ta ställning eller påverka. Läsning är viktigt.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FOTBOLL. Philip O’Connor och Haidar Hajdari har skrivit boken ”När allt står på spel”.
FOTO: MICHAEL FOLMER FOTBOLL. Philip O’Connor och Haidar Hajdari har skrivit boken ”När allt står på spel”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden