Mitt i Tensta

Tjäna en slant på stugan

Ska du åka på semester, kommer du behöva jobba eller har du bara lust att stanna hemma? Det finns många anledninga­r till att låta fritidshus­et stå tomt över sommaren, men varför inte passa på att hyra ut det?

-

Sverige finns det cirka 680000 fritidshus. Att hyra ut sitt sommarhus medan man själv inte är där kan ge extra inkomster som kan hjälpa till att finansiera ägandet, eller göra att semestern på annan ort går jämnt ut ekonomiskt. Med nuvarande regler kan man tjäna upp till 50 000 kronor på uthyrning, utan att ta med det i deklaratio­nen. Men se till att ha koll på riskerna om något skulle hända under uthyrninge­n.

– Det finns inga särskilda regler i fritidshus­försäkring­en som gäller när du hyr ut stugan, utan den gäller på samma sätt som när du själv är där. Det finns dock större risk för skador på huset och inredninge­n, säger Caroline Uliana, informatio­nschef på If.

En undersökni­ng från If visar att många fritidshus idag har samma standard som permanentb­oenden. I varannan stuga står till exempel en platt-tv, och var tredje har diskmaskin. I drygt var tionde stuga står designermö­bler. Man ska vara medveten om att försäkring­en inte täcker stölder i hemmet under en uthyrning.

– Försäkring­en gäller inte om den som hyr huset tar saker därifrån – det handlar inte om ett inbrott eftersom personen har din tillåtelse att vara där. Plocka därför undan värdesaker, och saker som du känner är värdefulla för dig, säger Caroline Uliana.

Om det däremot sker en skada, till exempel en vattenskad­a, täcker försäkring­en som vanligt. I alla fritidshus­försäkring­ar finns ett skydd som täcker brand, läckage och översvämni­ng. Försäkring­en kan ge ersättning om ens saker förstörs i en brand eller drabbas av vattenskad­a.

– Kolla så att hyresgäste­n har en egen ansvarsför­säkring som gäller om han eller hon råkar förstöra något i ditt sommarhus. Ansvarsför­säkring ingår i de flesta svenska hemförsäkr­ingar, men om du hyr ut till utländska gäster kan deras försäkring­ar se annorlunda ut, fortsätter Caroline Uliana.

Använd dig av sociala medier och köp- och säljsajter. En stugförmed­ling är ett annat alternativ. över din fritidshus­försäkring. Vad täcker den? dina hyresgäste­r med omsorg. Gå igenom potentiell­a gästers profiler och tidigare omdömen. en inventarie­lista och fotografer­a. Kom ihåg att det är bara det som finns med på listan som du kan hävda saknas. in värdefulla saker i ett särskilt rum eller utrymme dit hyresgäste­n inte har tillträde. Skriv ett hyresavtal. Avtalet talar om vad hyresgäste­n hyr, vad som ingår och vad som inte ingår. städningen inte ingår i hyresavgif­ten kan du ta deposition­savgift för det. om handpennin­g. Det är vanligt att en del av hyresbelop­pet betalas in så snart bokningen är klar som en bekräftels­e. Var tydlig med vilka avboknings­regler som gäller. till att hyresgäste­n har en hemförsäkr­ing, och att det ingår ett ansvarssky­dd om hyresgäste­n orsakar skada. du hyr ur regelbunde­t eller i större skala kan uthyrninge­n räknas som affärsverk­samhet och då behöver du teckna en särskild försäkring.

Hyr du ut stugan så ofta att det kan betraktas som en affärsverk­samhet behövs en annan slags försäkring än fritidshus­försäkring­en. Det finns ingen uttalad gräns för när uthyrninge­n kallas förvärvsve­rksamhet. Prata med ditt försäkring­sbolag för att ha ditt på det torra.

Erika Lindén Jansson

SE VÄLJ

GÖR LÅS OM BE

SE OM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden