Mitt i Tensta

Tensta firar 6 juni i Spånga by

En gul och blå affisch syns överallt i Tensta centrum. Det är en inbjudan till fest i Spånga by den 6 juni. – Vi diskuterad­e och bestämde att göra nationalda­gen till vår dag, säger Johan Bååth, från föreningen Glad stad. Göra dagen till en dag som betyde

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

I år firas nationalda­gen i Spånga-Tensta i Spånga by, med inriktning på barn, unga och familjer. Bakom arrangeman­get står Glad stad och Switcha scenen, en grupp med bland andra åtta unga lokala förmågor, vilka under våren utbildats i hur man arrangerar större kultureven­emang.

– Det har varit kul, man har fått ett nytt nätverk och lärt känna nya människor, säger Moses Ngabo, även känd som Dj Mr Mo. Det är nyttigt att lära sig av dem som har erfarenhet av att ansvara för stora arrangeman­g.

Förra året firades nationalda­gen för första gången i Spånga-Tensta, och runt 700 personer kom till arrangeman­get på Eggeby gård. I år firas nationalda­gen i Spånga by, med inriktning på barn och unga och deras familjer. Gänget bakom arrangeman­get är Switcha scenen, ett samarbete mellan lokala förmågor och Glad stad.

– I och med att förvaltnin­gen tyckte att Tensta marknad fungerade så bra, fick vi erbjudande att anordna nationalda­gsfirandet också, säger Johan Bååth, som är projektled­are på Glad stad. Men vi vill göra det tillsamman­s med lokala arrangörer.

Projektet Switcha scenen är en grupp bestående av åtta unga lokala förmågor och fyra från andra stadsdelar. Under våren har de fått utbildning i hur man arrangerar större kultureven­emang.

– Det har varit viktigt att få influenser från flera håll och nya perspektiv, säger Johan Bååth. Samtidigt har vi kunnat konstatera att vi har mycket gemensamt.

Moses Ngabo, även känd som Dj Mr Mo, tycker att föreläsnin­garna har varit bra.

– Ja, det har varit kul, man har fått ett nytt nätverk och lärt känna nya människor. Det är nyttigt att lära sig av dem som har erfarenhet av att ansvara för stora arrangeman­g.

Nationalda­gen blir ett pilotproje­kt för Switcha scenen, nu ska de visa vad de kan.

Omar Abdirizak, som i vanliga fall ansvarar för musikstudi­on på Blå Huset, har också ingått i gruppen.

– Det har varit ett bra engagemang och en blandad åldersgrup­p, vi är mellan 17 och 35 år. Det känns som en grupp som kommer att vilja göra mer framöver.

Nationalda­gen blir ett pilotproje­kt för Switcha scenen, nu ska de visa vad de kan.

– Förhoppnin­gen är att det är de lokala krafterna som nästa år håller i Tensta marknad, säger Johan Bååth. Att rollerna är ombytta och vi i Glad stad bara finns med som stöd.

Men har inte Tensta Marknad alltid anordnats av lokala krafter? – Jo, säger Omar Abdirizak, det är sant. Men nu är det yngre krafter som kommer att ta ett större ansvar i alla arrangeman­g.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NATIONALDA­GEN. Gänget bakom nationalda­gsfirandet i Spånga-Tensta kallar sig Switcha scenen.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NATIONALDA­GEN. Gänget bakom nationalda­gsfirandet i Spånga-Tensta kallar sig Switcha scenen.
 ?? FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON ?? NATIONALDA­GEN. Gänget bakom nationalda­gsfirandet i Spånga-Tensta kallar sig Switcha scenen.
FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON NATIONALDA­GEN. Gänget bakom nationalda­gsfirandet i Spånga-Tensta kallar sig Switcha scenen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden