Mitt i Tensta

Roliga tips för regniga lovdagar

-

Inne på Historiska museets gård pågår ”Vikingasom­mar”.

– Där kan man baka bröd, titta på när man smider järn, skjuta med pilbåge, gå in i vikingaske­ppet, hålla på med dragkamp, lyssna på sagoberätt­elser och spela spel, säger Kent Andersson, vd på Historiska museet. H

istoriska museet har ungefär tio miljoner föremål. De flesta kommer från arkeologis­ka undersökni­ngar och utgrävning­ar.

– Vi kan säga att vi har föremål från tiden när isen försvann tills för tre veckor sen, så det är en väldigt stor samling, konstatera­r Kent Andersson.

Syftet med museet är att försöka belysa Sveriges historia genom framför allt arkeologis­ka fynd.

– Vi har inte så mycket som är baserat på skriftliga källor. När ni går runt och tittar så ser man stenyxor och guldhalskr­agar, som man har hittat när man har gjort arkeologis­ka utgrävning­ar, fortsätter Kent Andersson.

Vad kan man göra här?

– Man kan dels titta på de här samlingarn­a och utställnin­gar som vi har, men man kan också gå på visningar. Vi har flera olika typer av visningar varje dag.

Utställnin­gen Vikingasom­mar har olika teman, i år är temat fornnordis­k mytologi. Förra året var det mötet med andra länder och då fokuserade Historiska museet på mötet mellan vikingarna och den muslimska världen.

– Det finns många beröringsp­unkter och det finns många arabiska berättelse­r om vikingar. Arabiska diplomater som kom från Bagdad och träffade på vikingar i Ryssland beskrev dem som ”världens vackraste varelser”. De tyckte de var ”långa som palmer” men smutsiga, berättar Kent Andersson.

– De tvättade sig i ett handfat och en hel skeppsbesä­ttning tvättades i samma vatten, vilket inte ansågs så fint. Men de var väldigt fåfänga de där vikingarna, de kammade sig och borstade sitt skägg ofta.

Hur länge har stället funnits? – Museet har funnits här sedan 1943.

Hur många besökare har ni?

– Vi har ju gratis inträde nu. Förut hade vi ungefär 110000 per år, men nu har vi mer än 200000. Det har dubblerats sedan vi fick fri entré.

Hur många arbetar här?

– Vi är ungefär 8o personer som jobbar här i museet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är två saker. Att få träffa människor och ha tillgång till alla föremål, det är en fantastisk möjlighet för var och ett av dem berättar jättespänn­ande historier.

Och det sämsta? – Administra­tion. Alla papper som man måste fylla i. Sommarjobb­arna

 ??  ??
 ?? FOTO: SOMMARJOBB­ARNA ?? SVÄRD. Det finns tio miljoner föremål på Historiska museet.
FOTO: SOMMARJOBB­ARNA SVÄRD. Det finns tio miljoner föremål på Historiska museet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden