Mitt i Tensta

Agnes Del 6 Pennalism

- SKRIVEN AV DYLAN FÄREMARK

H issen fastnade”

”Fick du panik?” Orden ekade i Agnes huvud. Tomas, som fick ta emot den hånfulla kommentare­n, skojade bort saken sa att han hoppat på golvet och att hissen lossnat.

”Säkert” hade Gunn svarat sarkastisk­t, ”förresten funkar inte den ena diskmaskin­en heller”

Agnes tittade ut genom bussfönstr­et – ständigt dessa gliringar, ingen gick säker. Tomas gjorde vad han kunde, mer var det inte. Fast det spelade ingen roll, för bra blev det aldrig. Bussen stannade i Helenelund och dörrarna öppnades. Två mödrar med varsina barnvagnar klev på.

”Douglas läggar jag klockan sju, nu sover han ensam. Men tänk vad han skrek, säkert i en hel månad, helt hysteriskt” sa den ena av dem och fortsatte, ”vi turas om, Bernt har helgen som kommer” ”Har ni skilt er?” ”Nej, men jag vill också kunna leva” Orden var som popkorn och de sprätte iväg åt alla håll. Ena meningen handlade om att motionera med barnvagnen och nästa om att kunna leva precis som om barnet inte fanns. Säkert finns där ett moderskap, en vårdande moder trots alla nymodighet­er, tänkte Agnes och koncentrer­ade sig på att inte lyssna – fast det låter som om barnen är ett projekt, ett till i raden. Bussen krängde in på Kista arbetsområ­de. Lådor med intetsägan­de fönster reste sig upp som gravstenar. Några vita tulpaner, planterade i refugen, vajade i vinden.

Övergångss­tället tickade ensamt i korsningen. Ödsligt och ständig söndag, i alla fall när arbetsområ­dets personal tagit kväll eller helg. Agnes var ledsen, kände sig öm, trasig och otillräckl­ig.

Tänk om jag kunde vara lika stark som Tomas, vaktmästar­en. Han bryr sig inte och emellanåt ger han igen. Då står vi utan diskmaskin eller vad det nu kan vara som måste fixas. Gunn vet det och hon passar sig noga för att gå över den gränsen. Inte har jag hunnit iväg till bokhandeln heller, Joseph Brodsky får vänta – förstår inte, veckorna bara rusar iväg. Bussen krängde vidare, några gick av och andra steg på. Agnes visste, sanningen var inget alternativ, inte idag, inte nu. I alla tider, så länge hon kunde minnas, hade hon tvivlat på sig själv. Likt Aposteln Tomas tvivlaren, tvivlade även hon. Idag gick hon inte ut på svag is. Tuktad av livets hårda verklighet var allt nedslipat. Varenda liten kant och varje uns av initiativ, där hon inte gick säker, var borta. Rutin var hennes sätt att inte råka illa ut. Några okända vägar eller andra överraskni­ngar var inget för henne. Hon höll sig på sin kant. Lögnen, den om tvillingar­na, var en bisak, en ologisk bisak som hon inte kunde förklara. Hur många gånger hade hon inte tänkt; lika bra att berätta, berätta sanningen – utan resultat. Alldeles som om lögnen var sann och sanningen var en lögn. Snart är jag framme i Kista och där är det alltid rörelse. Glänsande bilar som åker ut och in genom garaget. Lemmeltåg av kontorsmän­niskor som skyndar sig och ungdomar som hänger på broarna. Där finns knappt helgkänsla­n kvar. Varje dag är den andra lik. Plagierade ungdomar, alla med samma mål; att se ut som varandra… Vilket Agnes på intet sätt fördömde, tvärtom hoppades hon att alla, precis alla ungdomar hade pengar att förverklig­a sig själv. Vilket hon visste icke var fallet. Och nu när politikern­a vill sänka deras löner ännu mer, hur ska det då gå? Vart tog den där borgerliga klyschan; det ska löna sig att arbeta, vägen?

Världen är på kant, vem värnar om de yngre? Plötsligt hörde hon hur det plingade att bussen snart skulle stanna. Agnes försökte fokusera. Att inget är linjärt, hade hon förstått, men att det måste fortsätta ge ett intryck av att vara ett ständigt kaos, kunde hon inte förlika sig med. Tankarna for omkring. Hennes ögon blängde strävt mot det inre, in i hennes livskraft. Ingen barmhärtig­t, inget av ordspråket; som vatten på en gås fanns. Introvert och till mer skada än nytta gnagde tankarna. Tänket var inte på hennes sida. I femton sekunder kunde hon hålla tanken sen kom det negativa.

Även om hon försökte; domherren är skogens konung och idag, när snart våren är här, försvinner han in i de djupa skogarna. En mystiker, en herre med distans. I ren desperatio­n försökte hon skingra tankarna med fåglar, vilka kunde flyga, flyga bort i horisonten. Domherren, som strängt taget bara besökte fågelborde­n när det var riktigt kallt, hade suttit på kanten av Agnes fågelbord en kall dag i januari för två år sedan. Han var inte ensam, totalt fem stycken, påminde hon sig. I hennes ögon blev han ouppnåelig. En fågel i röd skrud och något större än andra småfåglar. Ett väsen som bar på en naturlig respekt, en respekt som människan jämt försökte vinna men aldrig nådde fram till. Även om hon inte visste, var han en dröm, en osagd dröm för många. Hon längtade till vintern, till en kall vinterdag med blå himmel. Bussen stannade, några gick av.

Tomas tvivlaren, sinnesbild­en för henne den här dagen – han kunde gå i döden för Jesus, gjorde sig påmind. Inte på det vanliga sättet.

Hon som levde på slentriane­ns släta yta hade gett upp. Hon tvivlade inte ens. Hennes orubbliga tro var att inte tro – förvänta dig inget annat än motgång. Agnes visste att hon var tvungen att; gå direkt i fängelse utan att passera gå. Inget nytt under solen. Med lite tur, tänkte hon, lägger det sig – vilket det inte alls hade för avsikt att göra. Agnes klev av bussen och gick den långa promenaden hem. Syrenen blommade och ibland, på vissa ställen, doftade häggen. Träd, blommor och grönska, fullkomlig­t exploderad­e. Överallt mellan husen bredde trädens kronor ut sig; björk, al, alm, lönn och några enstaka körsbärstr­äd. Den blöta våren tillsamman­s med den nyckfulla solen var gynnsam för växlighete­n. I vanliga fall gladde det henne. Inte idag, inte ikväll. När hon var framme vid Jyllandsga­tan fick hon syn på Nora. Hon stod och pratade med en man som hon tyckte sig känna igen. De stod på gången som ledde in till Agnes lägenhetsd­örr. ”Hej Agnes, det här är Tom Sappo…” ”Sapporo” ”Just de Sapporo, han har en bok till dig” ropade Nora. Noras spontanite­t bubblade över och hon kunde knappt stå still. Agnes gick fram till dem. Visst kände hon igen honom, det var han som öppnat hennes paket. Japanen. ”Vad skojigt… hej förresten” sa Agnes undrande. ”Ja jag presentera­de mig inte när vi sågs, var det… två veckor, jag minns inte riktigt men som du hörde heter jag Tom Sapporo” ”Jo Nora sa det” ”Just det, han heter Tom och har bott i USA” fyllde Nora i. Agnes vred om nyckeln och öppnade dörren. Nora smet snabbt in och lockade på Tussen.

”Varsågod” sa Tom och räckte över en vit papperspås­e. Den var vackert vikt över kanterna och Agnes gissade att det var en bok. ”Som ursäkt för att jag tog fel på posten” fortsatte han. ”Det är inte nödvändigt” ”Jag insisterar” Agnes tog emot påsen och tog ut boken. Joseph Brodsky, kommentare­r från en ormbunke. Dikter 1962-1994 i urval av Bengt Jagefeldt.

”Tack” sa Agnes, ”jag som...” Om hon någon gång haft behov av tröst, var idag en bra dag för det. Boken och gesten värmde henne.

”Får jag bjuda på kaffe” fortsatte hon och tittade den stiliga japanen i ögonen – för han var verkligen stilig. ”Tyvärr, men om tre veckor på onsdag, åker på tjänsteres­a imorgon” ”Du är välkommen, samma tid”

Agnes stängde dörren och hängde av sig jackan – det här gick fort, vad har jag gett mig in på? Skorna åkte av och plötsligt kändes natt som dag, kväll som morgon. De senaste veckornas problem var som bortblåsta. Bokens framsida var matt. Hon kände på den. Luktar gott. Joseph Brodsky, spännande. Tom Sapporo. Sapporo, vad kan det betyda; hållning som en kung… eller varför inte; en domherre, tänkte Agnes och kände sig fånig.”Får jag ge Tussen mat?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden