Mitt i Tensta

Mobbning och kolonilott­smoral

- Lizzie Nordling

Jag vill lägga in ett sista ord i debatten om mig själv och kolonilott­sföreninge­n, med förhoppnin­gen att det kan bidra till fred och insikt. Jag har försökt lösa min konflikt med styrelsen. Koloniföre­ningen är den part, inte jag, som vände sig till Solna tingsrätt för att få mig avhyst.

Eftersom nyttjander­ättsavtale­ts paragraf 3 inte krävde några skäl för avhysning godtogs den av Solna tingsrätt och jag förpliktad­es att betala rättegångs­kostnader på drygt 45 000 kr, med andra ord en större förlust i och med en lång och dyr process.

Jag har försökt följa alla regler och vill veta specifikt vilka regler jag har brutit mot. Jag anser att det finns oklarhet om vilka regler som gäller. Föreningen­s interna kommunikat­ion behöver också förbättras. Trots att jag har försökt ta reda på vilket ansvar styrelsen hade för översvämni­ngar, går det inte att få ett klart svar.

Jag vill ha mer demokrati, solidarite­t och samarbete, så mycket att jag är den enda som har gått så långt som en process att försvara mina och andra medlemmars möjlighete­r att påverka och förbli kvar vid sina lotter i Husby Gårds Koloniföre­ning. Under 20 år var jag inte en störningsf­aktor, men när jag kom på kant med nuvarande styrelsen ändrades bilden av mig drastiskt.

Koloniträd­gårdsförbu­ndet strävar efter att kolonister ska verka för utveckland­e gemenskap och välkomna alla utan mobbning och ha en väl fungerande intern demokrati. Men så länge ingen ändrar paragraf 3 i nyttjander­ättsavtale­t vid ett medlemsell­er årsmöte kommer makten att avhysa medlemmar utan skäl att ligga kvar. Jag hoppas medlemmarn­a tänker på detta vid nästa medlems- och årsmöte. Jag hoppas ingen annan medlem råkar ut för det jag har varit med om!

Vår konflikt kunde ha lösts utan avhysning och tingsrätt med lite mer förhandlin­gsvilja. Jag önskar inget mer än att fortsätta odla som jag har gjort i många år. Jag ställer ändå gärna upp på någon form av medling, men till slut är det Husby Gårds Koloniföre­ning som väljer vilket offentligt arv man vill lämna efter sig och vilken moral man uppvisar.

I mitt fall har styrelsen vunnit rättsligt, men långt ifrån moraliskt, som fler börjar inse. Just därför är det ännu inte för sent att återkalla avhysninge­n!

Med varm tacksamhet till alla som stöttat mig. Ett särskilt tack till Sandra Mandell, styrelseme­dlem i den lokala hyresgästf­öreningen Runstenen.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TVIST. Lizzie Nordling kommer sannolikt att avhysas från sin lott utan att skäl anges.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TVIST. Lizzie Nordling kommer sannolikt att avhysas från sin lott utan att skäl anges.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden