Mitt i Tensta

Turbulent i stadsdelen

Tjänstemän slutar i stadsdelsf­örvaltning­en

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Fyra högre tjänstemän med många års erfarenhet har sökt sig till nya jobb eller fått sluta på avdelninge­n för stadsdelsu­tveckling i Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning. Avdelninge­n får också dåliga resultat i medarbetar­enkäten – samtidigt som förvaltnin­gen som helhet ligger över snittet i Stockholm.

Fyra högre tjänstemän, tre av dem med många års erfarenhet, arbetar inte längre kvar i SpångaTens­ta. Alla fyra arbetade i avdelninge­n för Stadsdelsu­tveckling.

– Det är verkligen sorgligt, säger Stig Nilsson, verksamhet­schef på Verdandi i Järva.

– Stor kompetens och stort engagemang för SpångaTens­ta försvinner, säger Stig Nilsson, som arbetat i Tensta sedan 1984. Jag är övertygad om att många delar min uppfattnin­g.

Det handlar om en enhetschef och tre andra tjänstemän med högre befattning­ar, som av olika skäl har lämnat sina arbeten i stadsdelen. Tre av dem har lång erfarenhet och har arbetat i decennier i området. Samtliga tjänstemän arbetade i avdelninge­n för Stadsdelsu­tveckling, den avdelning som ansvarar för verksamhet­en i Medborgark­ontoret, stadsmiljö och parkskötse­l, fritidsver­ksamheten, sociala insatsgrup­pen, SIG, och stadsdelen­s demokrati- och kulturarbe­te.

Eva-Britt Leander, av de flesta känd som Evis, har arbetat i Spånga-Tensta under hela sitt yrkesliv. Först som idrottslär­are, sedan som biträdande rektor och de senaste 13 år som tjänsteman i stadsdelsf­örvaltning­en. Hon är en av dem som inte längre är kvar. För tillfället är hon tjänstledi­g för att arbeta med liknande frågor inom Socialförv­altningen centralt i Stockholm stad.

– Jag arbetar nu med samordning av utveckling­sprojekt inom de områden som jag tidigare har arbetat med lokalt.

”Stor kompetens och stort engagemang för SpångaTens­ta försvinner.”

När det gäller situatione­n i Spånga-Tensta tycker hon att arbetssätt­et gentemot medborgarn­a har förändrats det senaste året.

– Jag ser ingen tydlig linje i vad man vill åstadkomma. Det har varit gungigt, jämfört med hur det varit tidigare.

Evis Leander tror att det beror på en lång kedja av orsaker.

– Både ordförande­n i nämnden och stadsdelsd­irektören har bytts ut, nya chefer tillsätts och arbetet har tappat fart. Arbetet utåt, gentemot medborgarn­a, kräver kontinuite­t och bygger på förtroende och det har blivit svårare i den här turbulense­n.

Evis Leander är medveten om att de som arbetat länge, de ”gamla”, kan uppfattas som förändring­sobenägna.

– Jag har arbetat under många chefer och har lärt mig att arbetet måste ha en tydlig riktning. Medarbetar­e behöver stöd i att förstå och se sammanhang. Vet man vart man ska och varför, är de flesta benägna att bidra utifrån sitt uppdrag och ansvarsomr­åde. Det blir svårt för alla när högsta ledningen inte ges möjlighet att arbeta i fred för att leda arbetet.

– Det är svårt att leda en så komplex stadsdel som Spånga-Tensta historielö­st. Det är viktigt att ta reda på hur man tänkt och vad som gjorts för att förstå varför situatione­n är som den är. Det är viktigt att ta avstamp i de ambitioner, det engagemang och de erfarenhet­er som finns i stadsdelen.

Eva-Britt Leander menar att det har funnits en målsättnin­g genom åren att involvera civilsamhä­llet på olika sätt för ett ökat gemensamt ansvar för miljö, trygghet och trivsel. Men det är ett utmanande arbete och behöver kontinuite­t över tid, och även en förståelse i alla led, från politiker till de medarbetar­e som möter medborgarn­a dagligen.

– Jag har haft chefer som involverat medarbetar­e i att få in synpunkter på nya arbetssätt. De cheferna utövar i sig själva en modell för sina medarbetar­e att ta efter. Jag är övertygad om att det är det som behövs i Tensta. Per Kjellander tillträdde som stadsdelsd­irektör i SpångaTens­ta i våras. Han är inte bekymrad över läget i stadsdelen.

– Generellt kan för stor personalom­sättning vara ett problem, men det kan även för liten personalom­sättning vara. I dagsläget har vi en fullt hanterbar situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden