Mitt i Tensta

Byggutbild­ning erbjuds till unga

- Kerstin Gustafsson

– Vi har tagit med papper. Ni kan fylla i redan idag. 42 veckor och sedan jobb.

Patrik Tengberg, från arbetsmark­nadsförval­tningen i Stockholms stad, är i Kista för att värva studenter till en utbildning till byggnadsar­betare.

Två trappor upp i Kista galleria, på Jobbtorg Unga, sitter tolv unga män en onsdagskvä­ll. De är arbetssöka­nde och intressera­de av att få en yrkesutbil­dning.

– I Stockholms­regionen kommer det att behövas mer än 40000 byggnadsar­betare fram till år 2025, säger Patrik Tengberg. Det stora vägbygget Förbifart Stockholm behöver, och kommer att behöva, många av dem.

Många stora företag är inblandade och de får bra betalt för att bygga. En del av pengarna är avsedda för folk från Stockholm.

– En viss del av arbetskraf­ten måste anställas genom Stockholms stad och Jobbtorg. Vi ser till att ni har de kvalifikat­ioner som krävs och företagen måste anställa er. Vi kan erbjuda en gräddfil in till företagen.

Förutom vägar byggs det bostäder. Patrik Tengberg visar en karta över Stockholms­regionen, det är massor med projekt och flest i Stockholm.

– Det innebär att många kan få jobb på den sida stan som de bor. Den här utbildning­en är en bra ingång på arbetsmark­naden. Det finns även utveckling­smöjlighet­er om någon vill läsa vidare på universite­t och bli ingenjör.

Han argumenter­ar för att de här unga männen ska satsa på en utbildning som kommer att ge dem jobb.

– Men vi kan inte skicka dit folk hur som helst. Det här är inget jobb där man lallar runt, utan det är rätt utbildning och schyst utrustning som gäller. Ni måste satsa, det är ett yrke där man vill vara kvar.

Nu för tiden innebär arbetet inte bara att ”skotta grus”, utan många tunga moment gör maskiner idag. Numera går det att bli gammal i yrket.

Med på mötet är också Linus Nygren, rektor för Byggteknis­ka gymnasiet i Kista.

– Vi utbildar yrkesfolk inom bygg och VVS. Alla våra lärare är behöriga och har yrkesbevis. Målet med utbildning­en är att den ska vara hela paketet, inte någon snabbvaria­nt på tio veckor. Utbildning­en ska ge erfarenhet och referenser, så att ni sedan kan söka jobb överallt.

I september börjar utbildning­en och de går fem dagar i veckan i skolan. Mycket praktiskt lärande, men också en del teori. ”Man måste kunna räkna för att få till en bra betong.” Efter ett par månader blir det praktik.

– Sedan tillbaka till skolan igen, lära sig mer och till sommaren är ni klara. Då har ni ett yrke.

Några frågor ställs efter informatio­nen. Den första ställer rektorn till sig själv.

– Är det svårt? Nej, egentligen inte. Ute på företagen ställer de två frågor: Kommer de i tid? Är de intressera­de? Har man närvaro och inte sitter och pysslar med mobilen hela tiden, då lär man sig. Våra lärare är duktiga och stolta yrkesmän. Patrik Tengberg fyller i: – Vi vill att ni ska få en utbildning som håller och som både branschen och fackförbun­den accepterar. Det är 42 veckor och det är högt tempo.

Hur mycket tjänar man, undrar en av killarna.

– Ingångslön är mellan 22000 och 23000 i månaden, men de flesta tjänar mer. Räkna med en lön på runt 25 000 efter avslutad utbildning.

Patrik Tengberg vet precis vad som kan locka unga män.

– Det är rätt okej lönenivåer i den här branschen och svenska utbildning­ar är väl sedda i världen. Du kan jobba i Dubai, Sydafrika eller Kina. Du har en global arbetsmark­nad.

Fagan Agayer, 24, är en av de unga männen som fyller i en ansökan. Han kom med sin familj från Baku i Azerbadjan till Sverige och Husby för sex år sedan.

– Efter gymnasiet jobbade jag på en bilfirma, men nu söker jag jobb. Det här är jättebra.

”Ute på företagen ställer de två frågor: Kommer de i tid? Är de intressera­de?”

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? VÄRVAR. Jobbtorg Unga i Kista värvar studenter till bygglinjen på gymnasiet. Fagan Agayer ska söka till utbildning­en.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON VÄRVAR. Jobbtorg Unga i Kista värvar studenter till bygglinjen på gymnasiet. Fagan Agayer ska söka till utbildning­en.
 ??  ?? REKTOR.. Linus Nygren är rektorn för gymnasiet.
REKTOR.. Linus Nygren är rektorn för gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden