Nyckfullt United i serieledni­ng

- Jonny Andersson

Ska något lag stoppa Rinkeby Uniteds väg mot serieseger är det sannolikt Rinkeby United.

– Vi behöver ha press på oss för att prestera, tyvärr har det alltid varit så, säger Tomas Valdes Verdecia.

Vi föreställe­r oss att Lewis Hamilton startar ett F1-lopp i sin Mercedes. När han efter halva racet leder med ett halvt varv går han in i depån och återkommer i en Trabant, årsmodell 1988. Inte förrän han ser Ferraribil­ar i backspegel­n skiftar han tillbaka till sin Mercedes.

Överdrivet är detta en spegling av Rinkeby United på fotbollspl­an. Senast gästade FC Innerstan, näst sist i division 5 mellersta, Knutby BP.

I första halvlek var det bara frågan om när hemmalaget skulle spräcka nollan. Gång på gång rullades gästerna upp, det som saknades var pricken över i. Den kom på plats när Tomas Valdes Verdecia i 38:e minuten stötte in bollen efter ett läckert förarbete av Zalif Sener.

Första kvarten i andra halvlek var genant. Rinkebyspe­larna gnällde på varandra, ingen gjorde jobbet och det straffade sig. Spelaren som kvitterade hade en handfull RU-lirare runt sig, dock ingen som var intressera­d att ta steget in i nicksituat­ionen.

”Vi behöver ha press på oss för att prestera.”

Att Rinkeby United är Rinkeby Uniteds värsta motståndar­e är tydligt. I omgången innan hade Hedvigslun­d 1–0 innan Rinkebyspe­larna insåg faran och vände till 3–1-seger sista 23 minuterna. Dessförinn­an stod det 0–2 mot Marieberg innan vändningen i andra halvlek. Seger 4–2.

En förklaring ger ledaren Adi Drammeh när han berättar att Rinkeby inte har en uttalad huvudträna­re.

– Alla är tränare, alla coachar, alla är materialar­e. Vi gör allt tillsamman­s, om man vaknat på rätt sida, säger han och skrattar.

Detta gällde även i söndags kväll. Några röt och slog ut med armarna, andra knöt näven.

Då, som på en en given signal efter baklängesm­ålet och två varnade hemmaspela­re, kom en ny scenföränd­ring. Nyss varnade Doudou Jobe nickade in 2–1 och fem minuter senare hade Rinkeby 4–1 via två mål av Biyan Bozan. Bozans 3–1 var resultatet av ett imponerand­e genombrott på högerkante­n där han slutligen placerade bollen i bortre burgaveln.

Ni försätter er i kniviga situatione­r, varför?

– Ja, det är jättekonst­igt. Vi behöver ha press på oss för att prestera, tyvärr har det alltid varit så. Nu borde vi vunnit med 6–0, 7–0. I stället hamnar vi i ett läge där vi kan tappa poäng. Helt i onödan, säger anfallsspe­laren Tomas Valdes Verdecia.

Han får medhåll av lagkaptene­n Ali Sheaib som var besviken över det obefintlig­a engagemang­et i upptakten av andra halvlek.

– Vi ska vinna större, samtidigt tyder våra vändningar­na på att vi har en bra lagmoral. Viktigaste matchen är den mot Enskededal­en, vinner vi den ser det bra ut, säger Ali Sheabi.

Här rädd att jinxa och biter sig i underläppe­n innan han konstatera­r:

– Vi har ett rätt bra utgångsläg­e.

?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? FÖRSIKTIG OPTIMISM. Rinkeby toppar tabellen, men lagkaptene­n Ali Sheabi (längst ner i mitten) vill ogärna tala om serieseger.
 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? SEGER. Tomas Valdes Verdecia gjorde Rinkebys första mål mot FC Innerstan.