Mitt i Tensta

Sorglig följd av Järvalyfte­t

Det har varit oroligt i Stockholms­förorten Tensta. En 22-årig man har blivit ihjälskjut­en. De senaste åren har flera unga män i Stockholm fallit offer för gatuvåldet som eskalerat på våra gator.

- Shamm Salih,17, SSU-medlem, Rinkeby

För drygt en månad sedan samlades hundratals människor i Stockholms­förorten Vårberg för att hedra den 20-årige man som sköts till döds i södra Stockholm. De senaste åren har man läst många sådana notiser.

Det är bara ett av otaliga exempel. Marley och Alan Wandi var 19. Lukas blev 20. De är någons bror, vän, elev och son som alla – inte bara föräldrarn­a – har ett ansvar för.

Men ingen bryr sig. Varför? Varför ser ni ner på oss? Vi vill också vara en del av det vackra samhället; inte känna oss som djur i bur.

Nej, vi älskar inte utanförska­pet och våldet. Precis som alla andra människor vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av det vackra Sverige.

Så sluta svartmåla våra förorter och ta våra liv på allvar i stället, och börja ta ansvar!

Politiker, ni är välkomna hit till våra förorter även de dagar det inte är skottlossn­ing och stenkastni­ng. Jag lovar att ni kommer möta människor som är precis som ni. De finns en förort bortom fördomarna om att tillvaron här helt präglas av våld och gangsters.

Här finns fantastisk­a människor som tar hand om varandra som i en stor familj. Men det är inget som medierna vill ta upp, inget som samhället vill se.

Vårt största problem just nu gäller hur vi ska få människor runt omkring att förstå att Tensta och Vårberg inte är som ni tror det är. Nej, medierna, förorten är inte bara gatuvåld och skjutninga­r. Varje förort har sina egna problem, det finns både bra och dåliga grejer, men att enbart börja se ned på oss är fel. Vi är också mänskliga varelser och bör behandlas lika oavsett hudfärg eller ursprung. Detta måste få ett slut.

Jag kräver att Stefan Löfven tar våra problem på allvar och gör en förändring tillsamman­s med oss 99 resterande procent som vill skapa ett bättre och tryggare samhälle.

”Jag kräver att Stefan Löfven tar våra problem på allvar.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden