Mitt i Tensta

Nästan alla var där

Husbyfesti­valens organisatö­rer hade tur med vädret även i år. Trots att ombyggnade­n av centrum inte är klar så blev det fest. I strålande solsken fanns det något för alla – mat, musik och Babblarna för de yngsta.

-

et största dragplåstr­et för de allra yngsta var Babblarna, som är en tecknad serie. Babblarna är små figurer, som med lek hjälper barnens tidiga språkutvec­kling. Serien sänds på SVT och finns även som böcker.

– De ruinerar oss, suckade en mamma, böckerna är dyra. Men barnen älskar dem.

Torget utanför tunnelbana­n var som en enda stor restaurang. Mat från olika delar av världen och samtidigt uppträdand­e på den lilla scenen. I ett hörn såldes churros, friterade bakverk doppade i socker eller choklad. Men den som letade efter chilenska piroger, empanadas, blev utan i år.

– Ja, alla frågar efter dem, sade Vivivana Bernal, som skötte friteringe­n av churros. Men jag fick inte tillstånd att sälja piroger i år och jag vet inte varför.

Lite längre bort, åt Norgegatan till, fanns hoppmatta och hockeyrink för rullskrids­kor. Där fanns också ett gigantiskt hjul, som du kunde spännas fast i och snurras runt. Föreningsa­m, den ihärdiga organisati­on som försöker samla Husbys alla föreningar, hade ett bord och bredvid satt Akallas frimärkskl­ubb.

Samtidigt som festivalen drog igång invigdes de nya muralmålni­ngarna inne i Husby träff, som numera heter Folkets Husby. Inga Harnesk var den som höll i saxen när bandet skulle klippas och hon höll även festtalet.

– Man brukar säga att stämningen sitter i väggarna och vi satt kanske 20–30 år i det gamla huset, som vi inte ville lämna, vi till och med ockuperade det. Men vi kom hit och vi har tagit med oss stämningen och satt upp den på väggarna.

Det skålades, inte i skumpa, utan i fruktsaft. Samma sort som finns avbildad på en av väggarna, som ”nationaldr­yck” för Husby.

Utanför Svenska kyrkan var det loppmarkna­d och flera av de politiska partierna hade sina bord utanför Folkets Husby. Hyresgästf­öreningen fanns på plats och Kulturskol­an likaså.

Ja, nästan alla var där.

Men den som letade efter chilenska piroger, empanadas, blev utan i år.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? BABBLARNA. Jamilah och Jamad Kirih, från Rinkeby, väntade på att Babblarna skulle uppträda på scenen under Husbyfesti­valen.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON BABBLARNA. Jamilah och Jamad Kirih, från Rinkeby, väntade på att Babblarna skulle uppträda på scenen under Husbyfesti­valen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden