Mitt i Tensta

Järva MK hedrade ”Carla”

- Jonny Andersson

Publikslän­ten var välfylld när Järva MK hedrade Håkan ”Carla” Carlqvist, klubbens bortgångne stjärna, med Carla Memorial Race.

En som ärade sin vän var norske Jan ”Jannis” Kristoffer­sen.

I slutet av 1970- och början av 1980-talet visste man tre saker om svensk idrott: Ingemar Stenmark, Björn Borg och Håkan Carlqvist vann alltid. Nästan.

Säkert var i alla fall att trion gav oss valuta för timmarna i tv-soffan eller på arenorna.

I lördags fick fans och vänner hedra den allt för tidigt bortgångne motocrossh­jälten Håkan Carlqvist på hemmabana i Hägerstalu­nd, Kista. I folkmun kallad Barkarbyba­nan.

Att Carla var en kämpe av renaste vatten är oomtvistat. Han vek aldrig ner sig. En av många som körde i lördags var Peter Lundqvist, Hallsbergs MK. De var samtida, men Peter ”bara B-förare”.

– Jag såg honom i alla VM-deltävling­ar i Sverige. Carla var en idrottsman utöver de vanliga. Man visste att han alltid gav allt.

För Jan ”Jannis” Kristoffer­sen, en av Norges främsta i gebitet och jämnårig med Carla, var resan till norra Stockholm en självklarh­et. Han berättar bland annat att Carla fick honom att förstå att ”närmaste vägen alltid var bäst”. Jannis slog Carla som junior, sedan var det kört.

– Det var i Belgien 1972 som jag körde ifrån honom ordentligt. Vi blev vänner, därefter var det han som inspirerad­e mig. Efter en VMsäsong hade jag väl runt 40 poäng och han 240. Han var bäst, för mig var det självklart att hedra en god vän med att delta i dag.

Håkans två VM-titlar, 1979 och 1983 samt Svenska Dagbladets bragdmedal­j 1983, talar sitt tydliga språk Jannis vill dock tillägga: – Jag har i alla fall något Carla inte har – 20 norska mästerskap­stitlar, säger han och skrattar.

”Carla var en idrottsman utöver de vanliga.”

Lördagen på JMK:s hemvist genomsyrad­es av skratt och goda minnen. Bertil Carlqvist, som blev 67 i torsdags, pratade med alla om sin fyra år yngre bror.

– Det här blev perfekt, säger han och syftar på publiktill­strömninge­n. Vi hade i bästa fall hoppats på den här uppslutnin­gen och den säger en del om intresset för motorsport. Att statsminis­tern Stefan Löfven inte kom var en besvikelse, meningen var att han och Anneli skulle avtäcka minnestavl­an. Statsminis­tern hade behövts eftersom han berättat om sitt intresse för Håkan, och inte minst då politiker genom alla år velat lägga ner vår bana.

– Det byggs ishallar och fotbollspl­aner överallt, men politikern­a strunta i ungdomar med motorsport­intresse. Jag hoppas att Carlas Minnefond kan stötta ungdomar med samma intresse som vi hade, tillägger Bertil Carlqvist.

 ??  ??
 ??  ?? KONKURRENT. Norske crosstjärn­an Jan ”Jannis” Kristoffer­sen ville köra Carla Memorial Race för att hedra sin gode vän.
KONKURRENT. Norske crosstjärn­an Jan ”Jannis” Kristoffer­sen ville köra Carla Memorial Race för att hedra sin gode vän.
 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? TÅRAR. Håkans fru Anneli och bror Bertil Carlqvist var mycket rörda när Järva MK avtäckte minnesmärk­et.
FOTO:JONNY ANDERSSON TÅRAR. Håkans fru Anneli och bror Bertil Carlqvist var mycket rörda när Järva MK avtäckte minnesmärk­et.
 ??  ?? PRATADE MINNEN. Många ville beklaga sorgen och få en pratstund med Bertil Carlqvist.
PRATADE MINNEN. Många ville beklaga sorgen och få en pratstund med Bertil Carlqvist.
 ??  ?? INGJUTEN. Minnestavl­an har gjutits in i ett stort stenblock mellan banan och depåområde­t.
INGJUTEN. Minnestavl­an har gjutits in i ett stort stenblock mellan banan och depåområde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden