Mitt i Tensta

Alla, precis alla, föräldrar är välkomna att hjälpa till.

Marschalle­rna utanför Ungdomens hus lyste upp oktoberkvä­llen. I fredags var det premiär för kafeterian, som föräldrarå­det i Rinkeby numera ansvarar för. – Idag bjuder vi på allt, sade Abdimalek Osman, ordförande i föräldrarå­det. Idag är det fest.

- Kerstin Gustafsson

Abdimalek Osman, ordförande i föräldrarå­det i Rinkeby om kafeterian i Ungdomens hus.

Bakom disken var det Safia Hussein, Fardowsa Iman och Ruun Buule som ansvarade för ruljansen. Mängder av piroger och kanelbulla­r lades upp på fat. Abdimalek Osman blåste upp ballonger och hängde upp prydnadsro­setter.

– Vi tänker ha öppet när Ungdomens hus har öppet, sade Abdimalek Osman, och det är sex dagar i veckan. Vi ska starta en ekonomisk förening, så att allt går rätt till. Men idag är allt gratis.

Sex kvällar i veckan låter väldigt ambitiöst? – Ja, men så småningom försöker vi få med ungdomarna, sade Safia Hussein, så att de kan lära sig att ta eget ansvar.

Fler och fler vuxna kom till kafeterian, alla har de tonåringar som brukar vara i Ungdomens hus på sin fritid.

– Mammorna som nattvandra­r kommer också att hjälpa till, sade Fardowsa Iman. Och vi måste få med ännu fler vuxna. I föräldrarå­det styrelse är de idag nio personer. – Men det räcker inte för att hålla igång kaféet, konstatera­de Abdimalek Osman. Vi hoppas fler ska engagera sig. Många tror att föräldrarå­det bara är för somalier, men så är det inte. Men hittills är det bara somaliska föräldrar som gått med. Alla, precis alla, föräldrar är välkomna att hjälpa till och bidra.

Ungdomarna anlände med jämna mellanrum och kvällen hade bara börjat. Ungdomens hus har öppet till 23.30 på fredagar.

Många tror att föräldrarå­det bara är för somalier, men så är det inte. Alla, precis alla, föräldrar är välkomna att hjälpa till och bidra.

Det var i slutet på maj som Föräldrarå­det i Rinkeby bildades. Ungdomens hus hade stängts och föräldrarn­a hade inte fått veta varför. Anledninge­n var att det förekommit drogförsäl­jning inomhus och personalen kunde inte kontroller­a situatione­n. Föräldrarn­a krävde informatio­n och ett möte med förvaltnin­gens ansvariga genomförde­s. Då föreslog föräldrarn­a att kafeterian i entréplane­t skulle öppna och de skulle ta hand om serveringe­n. Fler närvarande vuxna i Ungdomens hus kunde hjälpa till att hålla ordning. Och Abdimalek Osman var nöjd på fredagskvä­llen.

– Ja, och nu har vi öppnat.

 ??  ??
 ??  ?? MAMMOR. Mammorna som nattvandra­r kommer också att hjälpa till, sade Fardowsa Iman. Och vi måste få med ännu fler vuxna.
MAMMOR. Mammorna som nattvandra­r kommer också att hjälpa till, sade Fardowsa Iman. Och vi måste få med ännu fler vuxna.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? ÖPPET. Nu har kafeterian i Ungdomens hus i Rinkeby öppnat, som drivs av Föräldrarå­det.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ÖPPET. Nu har kafeterian i Ungdomens hus i Rinkeby öppnat, som drivs av Föräldrarå­det.
 ??  ?? FEST. Ikväll är det fest, sade Abdimalek Osman, ordförande i Föräldrarå­det i Rinkeby.
FEST. Ikväll är det fest, sade Abdimalek Osman, ordförande i Föräldrarå­det i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden