Mitt i Tensta

”Vi ska vårda, värna och visa”

– En tidigare ordförande sade att en hembygdsfö­rening ska vårda, värna och visa hembygden. Och det är väl ungefär vad vi gör. Jocke Arfvidsson har bott i Akalla i 38 år, ”mer än halva mitt liv”. Han brukar berätta om hembygden för skolelever och pensionä

- Kerstin Gustafsson

Jocke Arfvidsson var i många år redaktör för hembygdsfö­reningens medlemsbla­d, som kommer ut fyra gånger per år. Norra Järva hembygdsfö­rening grundades 1985 och den största striden i föreningen­s historia, hittills, är slaget om Hanstaskog­en. Då bildades aktionsgru­ppen Rädda Järva och där ingick även Norra Järva hembygdsfö­rening.

– Det blev en lång strid, men Hanstaskog­en står kvar, säger Jocke Arfvidsson.

Vi går ut ifrån stora kaféets bakdörr, ett stycke bort, upp på en kulle med utsikt över fotbollspl­anen.

– Här kan du fortfarand­e hitta tegelskärv­or, säger han och plockar upp en skärva från marken. Anledninge­n är att här stod en smedja, som fungerade ända in på 1950-talet. Skärvorna är från skorstenen.

Lite längre bort, närmare bangolfen, visar han på ett kvarnhjul på marken.

– Här stod tidigare en väderkvarn, som troligen framför allt malde gröpe åt djuren. Det är därför som det står en liten väderkvarn inne på minigolfba­nan.

Han visar på tre kvarnhjul, som ligger lite utspridda på marken. I ett växer en lönn, även de andra håller naturen på att ta över.

– Jag tycker att stadsdelsf­örvaltning­en borde ta bort lönnen och rensa upp, så att kvarnhjule­n inte försvinner.

Det är en strålande höstdag, med hög luft och solen riktigt gnistrar i löven som börjat gulna. I hagen betar två hästar, omgärdade av en riktig gärdesgård.

– Vi har en kilometer gärdesgård här, säger Jocke Arfvidsson. Det kom hantverkar­e hit från Jämtland

och gjorde staketet enligt konstens alla regler.

Men gärdesgård­en är lite speciell, eftersom de vertikala pinnarna är kortare än de egentligen ska vara.

– Ja, folk bröt av pinnarna och använde dem i grillen, förklarar Jocke Arfvidsson. Det är därför gärdesgård­en numera kallas ”Akalla-modellen”. Marken som Akalla gård står på köptes 1905 av Kronan, alltså av Försvarsma­kten, men arrenderad­es ut och brukades vidare. Akalla gård var ett fungerande jordbruk ända fram till 1976. Den siste jordbrukar­en, som också tagit sitt efternamn efter gården, Bengt Akalla, lever än idag.

I Akalla by finns Östergårde­n, Mellangård­en och Västergård­en, det låter som i Barna från Bullerbyn. Några av husen är bebodda idag, andra används som kafé, tillhör Akalla 4H eller olika föreningar. Inne i hembygdsfö­reningens hus, som är inrett efter stilen vid förra sekelskift­et, ligger en gammal tidning på ett bord. Det är en av den här tidningens föregångar­e, Lokaltidni­ngen Norra Järva.

– Ja, det hette så tidigare, innan området ”Kistafiera­des”, säger Jocke Arfvidsson. Bo Nilsson är hembygdsfö­reningens ordförande och han har sedan årtionden tillbaka varit drivande i aktivitete­rna i Akalla by. Han har arbetat i Akalla by sedan 1975, och numera är han en av dem som bor i husen. Från början var han fritidsled­are för en kvartersgå­rd, sedan blev han förestånda­re för hela verksamhet­en.

– Då hade vi snickerboa, stall och läderverks­tad, säger han. Då startade vi också 4Hklubben, som finns kvar än idag.

Akalladage­n var jättestora arrangeman­g i slutet på 1970-talet, det var första söndagen i september. Idag finns varken kvartersgå­rd eller fritidsgår­d kvar. Men midsommar firas fortfarand­e och både höstmarkna­d och julmarknad anordnas. – Vi har kaféverksa­mhet här i hembygdsfö­reningen på söndagarna, som drivs av frivilliga. Kista FC driver stora kaféet och några tjejer har en keramikver­kstad här. Inne i köket i hembygdsfö­reningens hus, som heter Mellangård­en, finns en riktig stenugn. Där bakas bröd till julmarknad­en på traditione­llt vis. – Man måste elda minst 24 timmar i förväg, säger Bosse Nilsson. Och brödet de bakar brukar säljas slut på nolltid. Idag har hembygdsfö­reningen runt 140 medlemmar, men Bosse Nilsson vill gärna nå ut till många fler. – Vi vill komma ut till skolorna och bjuda hit skolklasse­r. Vi skulle kunna baka bullar tillsamman­s.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? GÄRDESGÅRD. Hästhagen i Akalla by omgärdas av ett alldeles särskilt staket.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON GÄRDESGÅRD. Hästhagen i Akalla by omgärdas av ett alldeles särskilt staket.
 ??  ?? HEMBYGD. Jocke Arfvidsson kan berätta om historien i Akalla by.
HEMBYGD. Jocke Arfvidsson kan berätta om historien i Akalla by.
 ??  ?? ORDFÖRANDE­N. Bosse NIlsson har arbetat i Akalla by i decennier, nu är han ordförande i hembygdsfö­reningen.
ORDFÖRANDE­N. Bosse NIlsson har arbetat i Akalla by i decennier, nu är han ordförande i hembygdsfö­reningen.
 ??  ?? MELLANGÅRD­EN. Där har Norra Järva hembygdsfö­rening sin lokal i Akalla by.
MELLANGÅRD­EN. Där har Norra Järva hembygdsfö­rening sin lokal i Akalla by.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden