Mitt i Tensta

Ett nytt grepp mot buskörning

- Louise Bornhall

Rapporter om buskörning med crossar kommer med jämna mellanrum. Fryshuset i Husby har valt en annorlunda väg för att motverka det – genom att fylla Barkarbyba­nan med elever, som får köra cross på skoltid.

– Koppling, och sen mer gas, tänk framåt!

Måndagseft­ermiddag på Barkarbyba­nan i Hägerstalu­nd. Elever från högstadies­kolan Fryshuset Grundskola Västra i Husby har elevens val – eller passion, som det kallas. Passionen? Motocross.

Passionen inom elevens val är ett sätt att uppmuntra de motocrossi­ntresserad­e eleverna till säker körning. För frågan om buskörning med motocross seglar upp då och då runtom i Stockholm, med rapporter från olika områden.

– Flera av eleverna uttrycker att om de har möjlighet att köra på rätt sätt så har de inget behov av att busköra, säger skolans rektor Annika Wennman, som är på plats.

Bara en av veckans tre lektioner går ut på att köra. På de andra lektionern­a diskuterar de åtta eleverna säkerhetsf­rågor och lär sig tekniken bakom en cross med läraren Dana Ali.

När vi besöker lektionen håller tre killar på att hjälpas åt för att få igång en cross i duggregnet. En av eleverna som varit drivande i att få motocross som passion är Murtada Al Tamimi som går i nian. Han har kört cross innan, och tycker att kursen är ett perfekt tillfälle att få köra under säkra omständigh­eter.

– Många kör cross på gångbanor. Men tänk om det skulle komma ett barn och du inte hinner stanna? Det är mycket roligare att köra här, säger han.

Murtada oljar kedjan till en cross och berättar att han lärt sig mer om hur han ska svänga, bromsa och växla.

– Jag börjar få bättre teknik och förstå hur jag ska ta kurvorna, säger han.

Eleverna turas om att köra de tre crossarna. Murtada står näst på tur och är taggad inför veckans körning.

– Jag gillar allt med cross. Att åka snabbt, hoppa och tänka på var jag ska växla. Du måste kunna tekniken för att köra bra.

Han har tidigare mekat med olika motorfordo­n, men har redan lärt sig nya saker på kursen.

– Vi undersöker crossen, om det är problem med kedjan, däcket, motorn eller om man måste byta kolven. Vi pratar om teknik och säkerhet och lär oss av varandra, säger han och bränner iväg på en cross när alla skydd är påsatta.

Läraren Dana Ali är självlärd och brinner för allt som har med motorer att göra.

– Nu för jag intresset vidare. Eleverna har drivet och hjälper varandra, säger Dana Ali som står under ett paraply på den leriga banan där regnet tilltar.

– De har ett behov av att få ut sin energi på ett positivt sätt, och det är bra träning. Går du till gymmet och kör squats tränar du inte på samma sätt som här.

Han berättar att eleverna har lätt att ta till sig av säkerhetsf­rågorna, samtidigt som de lär sig om tekniken.

När Murtada kört flera varv på den leriga banan i full fart stannar han till.

– Det är problem med ena däcket, det har blivit pyspunka när jag hoppat. Men det ska vi fixa, säger han och ler.

”Många kör cross på gångbanor. Men tänk om det skulle komma ett barn och du inte hinner stanna? Det är mycket roligare att köra här.”

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PÅ SKOLTID. Murfada Al Tamimi som är elev på Fryshusets grundskola västra i Husby, är en av ett tio-tal elever som får lära sig köra motocross via skolan. Här pratar han om dagens körning med läraren Dana Ali.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PÅ SKOLTID. Murfada Al Tamimi som är elev på Fryshusets grundskola västra i Husby, är en av ett tio-tal elever som får lära sig köra motocross via skolan. Här pratar han om dagens körning med läraren Dana Ali.
 ??  ?? SNABBT. Att hoppa och köra snabbt är det bästa med cross, tycker Murtada Al Tamimi.
SNABBT. Att hoppa och köra snabbt är det bästa med cross, tycker Murtada Al Tamimi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden