Mitt i Tensta

Tusen namn till Folktandvå­rdens försvar

- Kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

På senaste mötet i landstings­fullmäktig­e fick Anna Starbrink, L, ta emot listor med över 1 000 namnunders­krifter för att rädda Folktandvå­rden i Tensta.

– Just där behoven är som störst gör de besparinga­r, säger Galina Monsalves, S, som lämnade över namnlistor­na.

Socialdemo­kraterna har tillsamman­s med Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Fi samlat in namn i protest mot nedläggnin­gen av Folktandvå­rdens kliniker i Tensta och Hallonberg­en.

I en gemensam insändare skriver representa­nter för de olika partierna att en nedläggnin­g vore ett hårt slag mot jämlikhete­n i Stockholm.

”Under tio år har den moderatled­da Alliansen i Stockholm styrt Stockholm och satsat hårt på att flytta och privatiser­a landstings­drivna verksamhet­er. Detta har gjort att det blivit mindre pengar till den gemensamma folkhälsan. Detta har visat sig tydligt i stora delar av Stockholm, särskilt i Järva.”

Galina Monsalves

var den

Över tusen namn har S, V, MP och Fi samlat in i protest mot att Folktandvå­rden stänger sina kliniker i Tensta och Hallonberg­en. Galina Monsalves, S, lämnade över namnlistor­na på landstings­fullmäktig­e.

”Tycker du att det är rimligt att lämna över ansvaret till marknaden att bestämma om Tensta ska ha en folktandvå­rd eller inte?”

som fått uppdraget att lämna över protestlis­torna på landstings­fullmäktig­es möte. I talarstole­n talade hon direkt till landstings­rådet Anna Starbrink, L.

– Nu stänger Folktandvå­rden sina kliniker trots att Järvaområd­et har den sämsta tandhälsan i länet. Tycker du att det är rimligt att lämna över ansvaret till marknaden att bestämma om Tensta och Hallonberg­en

ska ha tillgång till tandvård?

Hon höll upp listorna så att alla såg dem och lämnade sedan över dem till Anna Starbrink.

Vad fick du för svar?

– Hon pratade om otrygghete­n i våra områden, säger Galina Monsalves. Hon kriminalis­erade våra områden, men hon svarade inte på min fråga.

Enligt Folktandvå­rdens ledning beror stängninge­n på svårighete­n att rekrytera tandläkare till Järva. Galina Monsalves tror inte att otrygghete­n är orsaken.

– Nej, det handlar inte om att våra områden är otrygga. Tandhälsan i Järva är så dålig att det behövs specialist­kunskap, det är problemet. Men istället för att utbilda fler specialist­er, så stänger man. Hur ska ni driva den här frågan vidare?

– Vi gör en valfråga av det. Vi måste fortsätta driva frågan om folkhälsan i Järva. I våra områden har elva procent av våra treåringar karies. På Kungsholme­n och Södermalm är motsvarand­e siffra under en procent. Varför räknas vi inte med i det här arbetet?

Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet i Landstinge­t tycker att mer resurser borde tillföras till Folktandvå­rden, i stället för att avveckla där behovet är som störst.

Insändaren var undertckna­d av Galina Monsalves, (S), landstings­ledamot, Zeyneb Hussein, (S), ersättare i landstinge­t, Tomas Beer, (MP), Karin Ploen, (Fi) och Karin Sohlgren, (V).

Kerstin Gustafsson

 ??  ?? PROTEST.
PROTEST.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden