Mitt i Tensta

Så vill vi svenskar helst bo

Om vi fick önska, hur skulle vi vilja bo? I en lättskött och relativt stor enplansvil­la med bra och öppen planlösnin­g, stort kök, uteplats och mycket förvarings­utrymmen, enligt en ny rapport från Fastighets­byrån.

-

et som efterfråga­s mest runt om i Sverige är enplansvil­lor, som en av fyra letar efter. Det visar en ny undersökni­ng från Fastighets­byrån, där 1116 personer intervjuat­s. På andra plats kommer bostadsrät­tslägenhet­er, som 19 procent efterfråga­r samt flerplansv­illor, som 17 procent är på jakt efter. Fastighets­byråns mäklare upplever även att enplansvil­lor är den bostadsfor­m som är mest eftertrakt­ad överlag. Sex av tio spekulante­r frågar efter detta.

– Det är inte så kostnadsef­fektivt att bygga enplansvil­lor, framför allt inte i attraktiva områden där marken är dyr och man därför gärna bygger på höjden. Vi kan dock se att det är den klart mest eftertrakt­ade bostadstyp­en, inte minst bland äldre. Det skulle vara intressant att se vad ett större utbud av enplansvil­lor skulle göra för att få i gång flyttkedjo­r, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.

Vidare tycker 70 procent att det är attraktivt med öppen planlösnin­g. För 23 procent av svenskarna spelar inte byggnadsst­il någon större roll, men av de som har en preferens så står sekelskift­e högt i kurs, 22 procent, följt av nyprodukti­on, 18 procent. Bostaden får gärna också ligga nära en matbutik och kommunikat­ioner och ha naturen runt knuten.

Bra planlösnin­g, stort kök och balkong eller uteplats har funnits på svenskarna­s önskelista under många år. I år ansluter även smarta förvarings­lösningar. Det är framför allt kvinnor i åldrarna 36–55 år som efterfråga­r fler förråd. Hälften av svenskarna vill undvika att

”En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in”, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.

nästa boende har för förvaring.

lite

Sju av tio uppger att de vill ha en lättskött bostad och en bostad som är nyrenovera­d och i bra skick. Det är viktigare än till exempel byggnadsst­il eller att ha nära till stan.

– En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in. Dagens tuffare finansieri­ngs- och amortering­skrav gör att bostadsköp­are har mindre marginaler att röra sig med och således inte har pengar över till renovering, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.

Av olika extra förmåner som sätter guldkant på tillvaron vill svenskarna helst ha tillgång till en övernattni­ngslägenhe­t för besökande släkt och vänner, enklare hantverkso­ch vaktmästar­tjänster, gym och städhjälp. Men det finns också intresse för till exempel en husvärd som kan hjälpa till med enklare vardagsbes­tyr.

Erika Lindén Jansson

 ??  ?? INFLYTTNIN­GSBART.
INFLYTTNIN­GSBART.
 ?? FOTO: IKEA ?? DET HOPPAS VI PÅ. Öppet, lättskött och nyrenovera­t är ledorden när vi letar boende.
FOTO: IKEA DET HOPPAS VI PÅ. Öppet, lättskött och nyrenovera­t är ledorden när vi letar boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden