Mitt i Tensta

PAPPOR FÖR ETT JÄMSTÄLLT SAMHÄLLE UTAN VÅLD

- Kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Åtta unga män, varav sex redan är pappor, deltar i en kurs där de lär sig att leda pappagrupp­er.

Organisati­onen MÄN håller kurs i Tensta för att få fler Järvapappo­r att jobba för ett jämställt samhälle utan våld. Redan efter första träffen är kursdeltag­arna nöjda.

– Jag vill bli starkare i min papparoll och samtidigt kunna stärka andra. Vi behöver avlasta våra fruar och hela samhället, säger kursdeltag­aren Aweiz Abdulkadir.

Inne i Sociala insatsgrup­pens lokaler i Tensta har en grupp män fått lära sig hur de ska leda pappagrupp­er.

– Vi har länge tänkt att starta en pappagrupp här. Jag är själv tvåbarnspa­ppa och känner ett behov av en sådan grupp, säger Hashim Mohamed Jama, en av projektled­arna för OVE, Ortens verklighet.

Åtta unga män, sex av dem är redan pappor, deltar i kursen som Jens Karberg och Mats Berggren från organisati­onen MÄN håller i. Alla hade fått i hemläxa att rita upp en tidscirkel, för att försöka visa hur mycket tid som de lade på arbete, sömn, sina barn, sin familj och det som brukar kallas ”egentid”.

– Cirkeln är ett lätt sätt att få igång ett bra samtal om livspussle­t, säger Mats Berggren.

Målet med pappagrupp­erna är att fler fäder ska vara förebilder för sina barn, att pappor ska vara mer delaktiga i skolan och på fritiden.

– Jag hade aldrig med mig någon pappa till fotbollstr­äningarna, säger en av killarna. Kom han med någon enstaka gång, så började han bråka med tränaren och tyckte att han var rasist.

Organisati­onen MÄN fick en förfrågan av OVE tidigare i år att hålla en utbildning för pappagrupp­sledare för de hade behov i sin verksamhet att starta det. Samtidigt fick MÄN pengar från Länsstyrel­sen för att göra tidiga insatser för asylsökand­e i flera stadsdelar i Stockholm, och bland annat i Tensta.

– Vi tänkte att vi kunde hjälpa varandra här, säger Mats Berggren.

Det är bara mammor överallt. Det är de som nattvandra­r och det är de som följer med till fotbollstr­äningen.

Deltagarna uppmanades att formulera frågor för framtida studieträf­far.

– Man kan berätta om sin barndom, föreslår Ridwan Abdi. Berätta om du vill bli som din pappa, eller om du vill bli en bättre pappa än han var.

Mats Berggren säger att hans erfarenhet är att många män i pappagrupp­erna helt saknat en pappa.

– Min pappa dog när jag var tio, säger han, och han söp rätt hårt. Han var snäll, men full. Jag skulle egentli-

Yahya Ahmed Man kan berätta om sin barndom. Berätta om du vill bli som din pappa, eller om du vill bli en bättre pappa än han var.

gen vilja vara som min mamma, det är hon som är min förebild.

– Ja, det är så det ser ut här också, säger Yahya Ahmed, det är bara mammor överallt. Det är de som nattvandra­r och det är de som följer med till fotbollstr­äningen.

Aweiz Abdulkadir växte upp till stora delar utan sin

Ridwan Abdi Min pappa dog när jag var tio och han söp rätt hårt. Han var snäll, men full. Jag skulle egentligen vilja vara som min mamma, det är hon som är min förebild.

Mats Berggren

Jag är själv tvåbarnspa­ppa och känner ett behov av en sådan grupp. Hashim Mohamed Jama

pappa. Hans far tog med honom från krigets Somalia till Sverige och sedan lämnade han honom här.

– Jag tyckte länge att han var feg, och har inte träffat honom sedan 2005. Men nu kan vi i alla fall prata med varandra på telefon.

Aweiz har väntat länge på en pappagrupp.

–Jag vill bli starkare i min papparoll och samtidigt kunna stärka andra. Vi behöver avlasta våra fruar och hela samhället. Glada och trygga barn ger oss ett tryggt och bra samhälle.

– Lyckas man att förändra normerna så ger det mycket goda effekter för alla, säger Mats Berggren. För kvinnor och män och barn, alla har något att vinna på det här.

– Och det är så lite som behövs för att förändra normerna, säger Jens Karberg, så egentligen är det konstigt att det inte görs hela tiden och i stor skala.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KURS. Pappakurs anordnad av MÄN, som killarna i OVE, ortens verklighet, var med i. Yahya Ahmed, Mojje Abdulle och Ridwan Abdi.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KURS. Pappakurs anordnad av MÄN, som killarna i OVE, ortens verklighet, var med i. Yahya Ahmed, Mojje Abdulle och Ridwan Abdi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden