Mitt i Tensta

”Bygg för idrotten på Hjulsta BP”

DEBATT. Tack för att ni har arbetat så hårt, för att leverera det ni anser att vårt område förtjänar, nämligen att investera i det så billigt så möjligt. Det är anmärkning­svärt att politiker slår sig för bröstet och predikar om vikten av att skapa arbetst

- Fyren Hjulsta somaliska föräldrafö­rening Tensta United

För att göra sådana insatser, som ofta predikas om av er, krävs det en genuin politisk vilja och att alla folkgruppe­r behandlas lika. Dock är det inte en sådan politik som förs i vårt område. Det är snarare en postkoloni­al politik som enbart förstärker ” Vi och dem ” känslan – den politik som SD skulle drömma om att föra fram i vårt område.

Två konkreta exempel till bakomligga­nde faktorer för den strukturel­la rasismen:

Den ena är bygget av den kontrovers­iella motorvägen – Förbifart Stockholm ska överdäckas i de rika stadsdelar­na. Men helt plötsligt är det en kostnadsfr­åga (200 miljoner som staten inte har råd med) då den dras förbi de fattiga områdena så som Hjulsta, Akalla och Husby. Att man inte har råd att investera när det gäller vårt område är en skandal och ren diskrimine­ring som vi definitivt inte kommer att acceptera.

Resultatet blir också att brottsligh­eten minskar när stödet för idrotten ökar.

Den andra är bygget av en idrottshal­l på Hjulsta bollplan, som lagts ner på grund av kostnadsfr­ågan (De ansvariga säger saneringsp­roblem, dock ett argument som inte håller). Marken där Riddersvik­shallen på Hässelby Villastads BP byggdes hade samma problem som Hjulsta. Det var dock värt att sanera och investera för att fullfölja projektet. Detta är ingenting annat än den strukturel­la rasism vi dagligen upplever.

På grund av de socioekono­miska problemen i våra områden har man inte råd att köpa idrottsutr­ustning och betala dyra medlemsavg­ifter. De som finns, är oftast upptagna eller har hög hyra.

Det är inte konstgräs vi behöver utan en idrottsanl­äggning. Det finns oändligt med rapporter och undersökni­ngar som visar klara samband mellan dåliga betyg och brist på fysisk aktivitet, om barn och ungdomar fick röra på sig mer och börja senare på dagen, skulle deras koncentrat­ionsförmåg­a öka markant, och detsamma gäller deras betyg. Resultatet blir också att brottsligh­eten minskar när stödet för idrotten ökar.

Så varför vill ni inte investera i denna idrottsanl­äggning om det inte är ren diskrimine­ring?

Vi kan konstatera att vi definitivt är trötta på att ni vidtar åtgärder som är ingenting annat än att räfsa löv om hösten för det är ofrånkomli­gt att problemet kommer att uppstå igen – och det är exakt vad det planerade konstgräse­t handlar om.

För att blicka in i en framtid av optimism för 2018 så krävs det långsiktig­a investerin­gar och kraftfulla handlingar och snabbt agerande av politiker i dessa frågor.

Vi kräver därför att idrottsanl­äggningspr­ojektet på Hjulsta BP ska återupptas. Det är dags att politikern­a vaknar så att vi får göra vår röst hörd på samma sätt som Bromma, Lidingö, Täby och Danderyd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden