Mitt i Tensta

Ishockey för alla i Husbyhalle­n

- Jonny Andersson

Med beundransv­ärt tålamod förflyttar sig Ove Eriksson från barn till barn för att knyta deras skridskor.

Han kan bara klandra sig själv – integratio­nsprojekte­t ”Ishockey för alla” är hans baby.

Tre eftermidda­gar i veckan samt på lördagskvä­llar erbjuder Djurgården Hockey alla som vill möjlighet att testa hockey i Husby ishall. Förrådet är en imponerand­e syn med långa rader av låneskrids­kor, uppskattni­ngsvis 200–250 par i alla storlekar, plus en massa hjälmar och klubbor.

Inne i ishallen är 15–20 barn och tonåringar ute på isen, några äter ”mellis” på läktaren.

”Stopp, stopp”, ropar Ove Eriksson och hindrar en ung pojke, med äpple i handen, att kliva ut på isen utan hjälm på huvudet.

Hockey för alla startades hösten 2014 och responsen blir bättre och bättre. År fyra är ännu i sin linda och det är långtifrån fullt på isen.

– Skolorna har nog inte sett att vi kommit igång, de brukar vara bra på att komma hit någon gång i veckan. I veckorna har vi runt 30 barn på isen och säkert uppåt 80 på lördagar. Det kan vara fler, gärna fler vuxna också.

På vardagseft­ermiddagar­na kommer barnen med fritidsled­are från skolorna. På lördagar är ofta föräldrar med, på läktaren men även på isen. Ove Erikssons roll är att hjälpa dem som vill att bli stadiga på skenorna. Och han har fiffiga idéer. Han håller i hockeyklub­ban och går långsamt bakåt. I motsatt riktning, med fast grepp i samma klubba, går nybörjaren framåt. Det tar bara ett par minuter innan klubban är överflödig som stöd.

– Många är stela, står upprätt av rädsla för att ramla. Alla ramlar, men får man barnen att böja lite på benen, stå lätt framåtluta­de så kommer det av sig självt.

Att med en skridsko i taget kliva över och mellan klubbor utlagda på isen, är en lite svårare balansövni­ng. Ove får flera att testa.

Ibrahim har provat på hockey i några år och springer mellan klubborna, för de yngre barnen från Akalla grundskola krävs det mer koncentrat­ion och mod.

– Det är väldigt inspireran­de att se hur snabbt barn lär sig, säger Ove och pekar på en av pojkarna som ledigt tar sig framåt med klubban redo för ett pass.

Ove skrinnar bort till denne, tillsamman­s testar de långa utdragna skär på en skridsko i taget.

Han berättar om ett litet gäng killar i åldern 8–10 år som han kallar ”överaktiva”. Först hade han bekymmer att styra upp dem, numera kommer de gladeligen ner och kör tillsamman­s.

– Jo, det är klart att många barn i Järvaområd­et saknar en relation till ishockey, sport på is överhuvud taget. Men någonstans måste man börja och redan nästa generation ska inte tycka att ishockey är så konstigt.

En flicka drattar på ända strax bakom Ove och han visar ett enkel sätt att från knäsittand­e, med båda händerna i isen, komma upp i stående med ett ben i taget. Hon ser riktigt mallig ut när hon märker att det fungerar.

– Jag upplever att de har väldigt roligt på isen och att många vill komma tillbaka. Man kan också se hur stolta de är när de åker bättre, säger Ove Eriksson som sedan i början av 1980-talet varit aktiv som ledare i Järvaområd­et.

Han har en egen hockeybakg­rund i Danderyds SK och spelade även fotboll.

– Men hockey var min grej.

 ??  ??
 ??  ?? GILLAR HOCKEY. Ibrahim är gärna med på passen i Ishockey för alla.
GILLAR HOCKEY. Ibrahim är gärna med på passen i Ishockey för alla.
 ??  ?? SKRIDSKOR. I förrådet finns det långa rader av låneutrust­ning.
SKRIDSKOR. I förrådet finns det långa rader av låneutrust­ning.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? KUL. Kull med sargkanten som stöd är en lek som roar.
FOTO: JONNY ANDERSSON KUL. Kull med sargkanten som stöd är en lek som roar.
 ??  ?? ELDSJÄL. Ove Eriksson knyter många skridskor för att få ut barnen på isen.
ELDSJÄL. Ove Eriksson knyter många skridskor för att få ut barnen på isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden