Mitt i Tensta

”Övertygad om att vi klarar det här”

-

– Jag är övertygad om att vi ska ha ett samhälle som hänger ihop. Vi klarar det här.

Stockholms finansborg­arråd Karin Wanngård, S, var i Blå huset i Tensta på onsdagskvä­llen för att tala om trygghet. Mötet som anordnades av socialdemo­kraterna i Spånga-Tensta inleddes med en tyst minut. Det var ett sätt att hedra den familjefar som dödades i Tensta centrum i början av oktober. Nassir Abdullahi, ledamot av Stockholms kommunfull­mäktige för socialdemo­kraterna, hälsade alla i den fullsatta salen välkomna.

– Vi har 28-29 olösta mord i Järva, konstatera­de han. Hur kan vi tillsamman­s se till att det inte upprepas? Därför anordnar vi det här mötet. Nu får det vara nog.

Karin Wanngård inledde med att konstatera att Stockholm är en segregerad stad. Och den senaste trygghetsu­ndersöknin­gen i Stockholm visade att den upplevda otrygghete­n är överlägset störst i Järva.

– Vad gör vi från Stockholms stad? Jo, dels så inrättar vi en trygghetsf­ond på 200 miljoner, där kommunens styrelser och nämnder kan söka pengar för att förbättra belysning eller bygga om otrygga miljöer.

Hon redogjorde för satsningar som gjorts, och ska göras, för att minska de socioekono­miska klyftorna.

– Jag vet, att vi har problem. Jag vet, att vi har skjutninga­r, att ungdomar hoppar av skolan. Men med det sagt måste vi höja blicken. Jag är övertygad om att vi kommer klara det här.

Många deltog i debatten som följde. Medborgarv­ärden Hagi Farah ställde frågor om Tensta gymnasium och Stig Nilsson från Verdandi konstatera­de att det fria skolvalet ledde till att de kommunala skolorna tappade både elever och kvalitet. Habane Hassan, ordförande i Somaliska Riksförbun­det, påpekade att alla oupplösta brott leder till att människor slutar att engagera sig av rädsla för att de och deras anhöriga ska drabbas.

– Det är polisens ansvar att hitta förövare, sade Karin Wanngård. Men det är i den ekonomiska ojämlikhet­en som orsaken till kriminalit­eten finns. Vi kan inte bara ropa på polis eller mer kamerabeva­kning. Vi måste prata med varandra.

Björn Erdal, som bott i Tensta i decennier, och själv är socialdemo­krat, menade att de beslut som Karin Wanngård redogjort för var ganska lätta att ta.

– Ett betydligt tuffare beslut skulle vara att övertala Utbildning­sförvaltni­ngen att flytta till Tensta. Det skulle betyda mycket mer för utveckling och framtidstr­o i Tensta att få hit en arbetsplat­s med 500-600 anställda.

Angående de 200 miljonerna till trygghetsf­onden. Tänker ni fråga invånarna i Järva hur pengarna på bästa sätt kan användas för att öka tryggheten?

– Ja, det finns möjlighet att komma in med önskemål om vad pengarna ska användas till. Välkomna in med medborgarf­örslag, svarade Karin Wanngård.

Hon uppmanade alla använda sig av Tyck-till-appen på stadens hemsida.

– Alla har väl mobil nu för tiden. Gå inte förbi en trasig lampa och tro att Karin i stadshuset ska ordna det. Så fungerar det inte.

”Det är polisens ansvar att hitta förövare. Men det är i den ekonomiska ojämlikhet­en som orsaken till kriminalit­eten finns.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TRYGGHET. Det talade finansborg­arrådet Karin Wanngård, S, om när hon var i Blå huset i Tensta.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TRYGGHET. Det talade finansborg­arrådet Karin Wanngård, S, om när hon var i Blå huset i Tensta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden