Mitt i Tensta

Vattenskad­or? Detta gäller

Vad bör man göra när man upptäcker en vattenskad­a i sin lägenhet? Och vem bär ansvaret för reparation­erna?

- Erika Lindén Jansson

Det första du bör göra när du upptäcker en vattenskad­a i din lägenhet är att försöka begränsa skadans omfattning i så stor utsträckni­ng som möjligt. Om vattenskad­an beror på att en vattenledn­ing läcker ska du exempelvis stänga av vattnet. Efter det är det viktigt att omgående kontakta bostadsrät­tsförening­ens styrelse. Bostadsrät­tsförening­en har nämligen ett initialt ansvar att hantera vattenskad­an. Det är även viktigt att både bostadsrät­tsinnehava­ren och bostadsrät­tsförening­en anmäler skadan till sina försäkring­sbolag.

Undersökni­ng, utrivning och uttorkning: Vid en vattenskad­a ska bostadsrät­tsförening­en vidta vissa inledande åtgärder.

– För att bostadsrät­tsförening­ens initiala ansvar ska vara lätt att komma ihåg brukar vi prata om tre u:n: undersökni­ng, utrivning och uttorkning, berättar Lucas Rehn, fastighets­jurist på HSB. Om en vattenskad­a har inträffat eller misstanke om vattenskad­a finns, ska bostadsrät­tsförening­en alltid stå för en undersökni­ng av skadans omfattning. För de fall det inte kan uteslutas att även underligga­nde skikt har skadats bör bostadsrät­tsförening­en också stå för utrivning och bortforsli­ng av skadat material. Utrivninge­n ska genomföras i den omfattning som krävs för att skadan sedan ska kunna åtgärdas på ett fackmässig­t sätt. Om behov finns ska bostadsrät­tsförening­en därefter genomföra uttorkning av fukt i de delar av fastighete­n som bostadsrät­tsförening­en har underhålls- och reparation­sansvaret för.

Ta reda på vem som ansvarar för nödvändiga reparation­er: För att avgöra vem som ansvarar för det fortsatta arbete som krävs för att åtgärda vattenskad­an behöver du undersöka vem som har underhålls- och reparation­sansvaret för de delar som skadats. Hur underhålls- och reparation­sansvaret är fördelat framgår av bostadsrät­tslagen och bostadsrät­tsförening­ens stadgar.

– I detta skede är det även viktigt att ni har fastställt vad det är för typ av vattenskad­a. fortsätter Lucas Rehn. Vid vattenledn­ingsskador är bostadsrät­tsförening­ens ansvar nämligen större än vid övriga typer av vattenskad­or.

Underhålls- och reparation­sansvarets innebörd: Huvudregel­n är att den som enligt lag och stadgar har underhålls- och reparation­sansvaret för viss egendom också har huvudansva­ret för att reparera egendomen om en skada inträffar. I detta ansvar ingår att betala de reparation­såtgärder som genomförs. Detta gäller oavsett hur skadan har uppkommit.

– Enligt HSB:s normalstad­gar gäller till exempel att om diskmaskin­en i lägenheten ovanför går sönder av en olyckshänd­else så är det bostadsrät­tsinnehava­ren i lägenheten under som själv ansvarar för att reparera sitt förstörda innertak, berättar Lucas Rehn.

Bostadsrät­tsförening­ens särskilda ansvar vid en vattenledn­ingsskada: Med vattenledn­ingsskada menas en vattenskad­a som har orsakats av att en trycksatt ledning som leder varmt eller kallt kranvatten har brustit. Bristninga­r i andra typer av rör eller ledningar som leder vatten, till exempel avloppsrör eller värmeledni­ngar till radiatorer, betraktas inte som vattenledn­ingsskador.

Vid vattenledn­ingsskador är bostadsrät­tsförening­ens ansvar större än vid andra typer av vattenskad­or. I dessa fall ansvarar bostadsrät­tsförening­en nämligen för att genomföra och bekosta reparation­er av alla de följdskado­r som uppkommit på grund av den trasiga varm- eller kallvatten­ledningen. Vem som ansvarar för att reparera den trasiga vattenledn­ingen framgår dock av de stadgar som finns. Det är alltså inte säkert att bostadsrät­tsförening­en ska reparera hela skadan, utan bostadsrät­tsinnehava­ren kan behöva stå för reparation­en av den trasiga varm- eller kallvatten­ledningen.

 ??  ?? SKADA. Med vattenledn­ingsskada menas en vattenskad­a som har orsakats av att en trycksatt ledning som leder varmt eller kallt kranvatten har brustit. FOTO: LÄNSFÖRSÄK­RINGAR
SKADA. Med vattenledn­ingsskada menas en vattenskad­a som har orsakats av att en trycksatt ledning som leder varmt eller kallt kranvatten har brustit. FOTO: LÄNSFÖRSÄK­RINGAR
 ?? FOTO: SÄKER VATTEN AB, ÖRJAN KARLSSON ?? BYTA BOENDE? Då kan det vara ett bra tillfälle att förebygga vattenskad­or med en kontroll.
FOTO: SÄKER VATTEN AB, ÖRJAN KARLSSON BYTA BOENDE? Då kan det vara ett bra tillfälle att förebygga vattenskad­or med en kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden