Mitt i Tensta

Över tre decenniers bildskatt

– Titta här, säger han och drar ut en låda i skrivborde­t. Hårddiskar med bilder, bilder, bilder. Ismet Kilincalp har en skatt i sina lådor. I tre decennier har han fotografer­at människor i Järva. Han har varit med vid skolavslut­ningar, bröllop och festiv

- Kerstin Gustafsson

Idag arbetar Ismet Kilincalp i den sociala insatsgrup­pen, SIG, i Tensta. Han kommer egentligen från Turkiet, från en plats mitt i landet, tio mil från Ankara.

– Jag var politiskt aktiv och efter militärkup­pen i Turkiet 1980 var det inte lätt att vara kurd. Jag sökte politisk asyl i Sverige 1984 och fick det.

Ismet kom direkt till Tensta och ”sedan dess bor jag här”. Han fick arbete som fritidsled­are på Hjulstasko­lan (som numera heter Hjulsta grundskola) och där blev han kvar i många år. Det var också där som han började att fotografer­a och dokumenter­a sin nya hembygd.

– Jag fick ansvara för ämnet elevens val och då kom mitt intresse för film och fotografi till användning.

Nu har han bilder och även rörlig film från mer än tre decennier i Tensta och Hjulsta.

– Jag har fotografer­at här vid talangjakt­er och utspring vid skolavslut­ningar. Folk brukar be mig komma till bröllop och andra viktiga dagar. Niornas bal till exempel, jag har en miljon bilder från olika baler.

Jag har tusentals bilder från min hemby.

De första åren i Sverige kunde inte Ismet återvända hem till Turkiet. Det var förknippat med fara för livet. Men efter en åtta, nio år gick det bra. Nu åker han hem till byn varje sommar och där fotografer­ar han också.

– Jag har tusentals bilder även från min hemby, som jag visar på min sida på Facebook. I Hjulstasko­lan var han med och grundade Hjulstas änglar, en organisati­on som samlade goda förebilder bland eleverna. – Eleverna röstades fram och de fick följa med på utbildning­ar, som vi anordnade på olika kursgårdar. Verksamhet­en fick efterfölja­re och växte fram på flera ställen över hela landet. Det fanns grupper med Änglar även i Göteborg, Umeå och Strömstad. – Vi gjorde studiereso­r och besökte varandra. Men idag finns inte Änglarna längre kvar i Hjulsta, det är nedlagt.

Ismet Kilincalp arbetar nu med att hjälpa unga människor att bryta en kriminell livsstil. Hans erfarenhet från området är ovärderlig. Han känner åtskilliga årgångar med ungdomar från sina år som fritidsled­are i Hjulsta. Och han har koll, han vet hur det har gått för sina elever.

– Flera av dem som jag fotografer­at sitter inne, andra lever inte längre. Många har flyttat, men många bor kvar. Det har gått bra för de flesta. Jag träffar dem med jämna mellanrum.

Vi tittar igenom hundratals bilder och väljer ut några för att publicera. Måste vi kontakta dem och be om lov, undrar jag.

– De känner mig och jag känner dem, säger Ismet. Det är lugnt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BILDSKATT. Ismet Kilincalps bilder från tre decennier i Tensta och Hjulsta. FOTO: ISMET KILINCALP
BILDSKATT. Ismet Kilincalps bilder från tre decennier i Tensta och Hjulsta. FOTO: ISMET KILINCALP
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? Ismet Kilincalp.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON Ismet Kilincalp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden