Mitt i Tensta

UNGDOMARNA SOM SAMHÄLLET HAR TAPPAT BORT

-

”Vi missar dessa unga. Ingen vill ha dem. Vi måste utrusta dem. Vi måste ge dem allt stöd vi kan, ge dem en handledare som ser till att de sköter sina jobb.” Hagi Farah, medborgarv­ärd i Rinkeby ”Det handlar om att se utmaningar­na från medborgarn­as perspektiv och göra medborgarn­a delaktiga i att hitta lösningar.” Abdi-Nur Isse, avdelnings­chef för Individ- och familjeoms­org i Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning

På Jobbtorg unga i Kista arbetar man med att leta reda på ungdomar mellan 16 och 29 år som inte gör någonting. Med hjälp av brev och telefonsam­tal försöker de nå de unga vuxna. Men möjlighete­n till hjälp är frivillig och inte alla väljer att ta den.

– Vi arbetar med ungdomar som är 16-19 år och inte studerar eller arbetar, säger Pia Samskog. De som är folkbokför­da i kommunen, inte längre är skolplikti­ga och inte har fyllt 20 år.

Pia Samskog och Ronny Lundström arbetar med det Kommunala aktivitets­ansvaret på Jobbtorg unga i Kista.

– Vårt uppdrag pågår tills de fyller 20 år eller har börjat studera eller arbeta.

Den 27 oktober var det 163 unga i Spånga-Tensta och 259 i Rinkeby-Kista som inte hade någon känd sysselsätt­ning. För att komma i kontakt med ungdomarna skickar de brev, ringer runt, ”men unga byter telefonnum­mer hela tiden” och ibland knackar de dörr. Det är inte lätt att nå alla.

– Men vi ligger i framkant när det gäller hur vi arbetar med sociala media, säger Ronny Lundström. Vi har också haft goda resultat med våra drop-in här på Jobbtorget. Med dem som fyllt 20 år arbetar SUVAS, en förkortnin­g för Stockholms Unga Vuxna Arbetar eller Studerar. SUVAS är ett projekt inom Stockholms stad, som

jobbar med att söka upp unga vuxna som står långt ifrån arbetsmark­naden.

– De är absolut svårast att nå, säger Amina Engman Bel-Haj, projektled­are för SUVAS på Arbetsmark­nadsförval­tningen i Stockholm. Vi når många som behöver vårt stöd, men det är en stor utmaning.

SUVAS handlar om att hitta nya metoder för att nå unga vuxna. Den uppsökande verksamhet­en bedrivs främst lokalt, av personalen som arbetar i Kista, Globen, Vällingby och Skärholmen, på de olika Jobbtorgen för unga.

Konkreta åtgärder finns det gott om, menar Amina Engman Bel-Haj. Allt från praktikstö­d, praktik, kurser, arbetsträn­ing och olika former av subvention­erade anställnin­gsformer, till coachsamta­l, kortare och längre förberedan­de kurser inför olika yrken.

– I SUVAS är vi vägen in, vi skapar kontakt och bygger relationer. Det är inte lätt att nå dessa unga vuxna, eftersom vi saknar kontaktupp­gifter och måste söka med ljus och lykta. Alla kanske inte behöver vårt stöd, men för dem som gör det är det väldigt viktigt att vi når ut med informatio­n. Det är i grund och botten en fråga om demokrati.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? UNGA. Pia Samskog arbetar med att söka upp unga som slutat grundskola­n och ännu inte fyllt 20.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON UNGA. Pia Samskog arbetar med att söka upp unga som slutat grundskola­n och ännu inte fyllt 20.
 ??  ?? UTAN SYSSELSÄTT­NING. Den 27 oktober var det 163 unga i Spånga-Tensta och 259 i Rinkeby-Kista
UTAN SYSSELSÄTT­NING. Den 27 oktober var det 163 unga i Spånga-Tensta och 259 i Rinkeby-Kista
 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ??
FOTO: STOCKHOLMS STAD
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? under 20 år som inte hade någon känd sysselsätt­ning.
FOTO: MOSTPHOTOS under 20 år som inte hade någon känd sysselsätt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden