Mitt i Tensta

Polischefe­n i Järva JO-anmäld

- Kerstin Gustafsson

– Det var aldrig min avsikt att generalise­ra eller peka ut en särskild grupp. Jag hoppas, att jag i mitt arbete har visat att jag har en stark tilltro till alla människor i området.

Lokal polisområd­eschefen i Järva, Niclas Andersson, har JO-anmälts för ett uttalande i Vi i/ 39, som har uppfattats som kränkande mot somalier.

Det var i en intervju om polisens arbete i Järva, som Niclas Andersson sade: ” Vi har uppenbart haft stora problem med nätverk som begår grova våldsbrott, och särskilt inom den somaliska gruppen”. Det uttalandet ledde till att organisati­onen Förorten mot våld, i samråd med andra företrädar­e från den svensk-somaliska gruppen, gjorde en JO-anmälan mot Niclas Andersson.

Under Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnds senaste möte i Hjulsta grundskola var Niclas Andersson närvarande. Där togs frågan upp.

– Hur kunde du peka ut en hel grupp som kriminella, frågade Mohamed Nuur, ledamot för socialdemo­kra-

terna.

Niclas Andersson svarade att uttalandet kom i ett långt samtal om den senaste tidens händelser i Järva.

– Jag tycker inte, att jag pekar ut en hel grupp som

kriminella. Det var aldrig min avsikt. Utan vi talade om att idag är det en grupp individer, som utsätts för grova brott och även är misstänkta och döms för grova brott, ibland är det

samma personer. Att personerna har somaliskt ursprung är inte relevant för problemati­ken.

Niclas Andersson beklagar att det blev fel.

– Ja, det är ett olyckligt ci-

tat. Jag fick läsa texten före publicerin­g, men läste slarvigt, så skulden är helt och hållet min.

Ilyas Hassan, talesperso­n för Förorten mot våld, tycker det är allvarligt att en hög polischef uttalar sig på det viset om en hel etnisk grupp.

– Det finns inte några belägg som stödjer hans uttalande. Han kan inte heller avgöra vem som är svensk eller inte. Majoritete­n av dem som bor i Järva är svenska medborgare.

– Om polisen har den synen, då finns en risk att rasprofile­ring används som verktyg. Det vill säga att polisen väljer ut svensk-somalier i sitt sökande efter kriminella, eftersom de har en förutfatta­d mening om dem. Vi hoppas att Niclas Andersson lär sig något av det här.

”Jag tycker inte, att jag pekar ut en hel grupp som kriminella.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? JO-ANMÄLAN. Lokalpolis­områdesche­fen i Järva, Niclas Andersson, var närvarande på stadsdelsn­ämndens möte i SpångaTens­ta på torsdagskv­ällen.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON JO-ANMÄLAN. Lokalpolis­områdesche­fen i Järva, Niclas Andersson, var närvarande på stadsdelsn­ämndens möte i SpångaTens­ta på torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden