Mitt i Tensta

”Det finns en i varje port”

Enligt Myndighete­n förungdoms-och civilsamhä­lles frågor finns det runt 15000 unga i Stockholm, mellan 16-29 år, som varken arbetar eller studerar. Bland unga som står utan utbildning och arbete ökar riskerna för att hamna i kriminell verksamhet. Nu finns

- Kerstin Gustafsson

– Det finns en i varje port, säger Hagi Farah, medborgarv­ärd i Rinkeby. Vi känner till dem. De kommer hem om morgnarna och är ute hela nätterna.

Han talar om unga vuxna som inte har någon känd aktivitet. Exakt hur många som bor i Järva vet ingen.

Hagi Farah bor och arbetar i Rinkeby sedan många år. Han är orolig för de unga, de som lever utanför samhället. De hamnar lätt i kriminalit­et och utnyttjas av kriminella.

– Föräldrarn­a säger till mig ”vad ska jag göra?” Sonen sover hela dagarna och är ute hela nätterna.

Trångboddh­eten är ett stort problem, menar Hagi Farah. De här killarna, för det handlar mest om unga män, går ut på kvällen, när föräldrar och syskon kommer hem från arbete och skola. De kommer hem på morgonen när alla har gått sin väg igen.

– De äter och sover. Tittar på teve och går ut igen på kvällen. De här killarna är i riskzonen för kriminell verksamhet. Det är farligt.

Samhället har en rad in- satser för att nå dessa unga utan känd sysselsätt­ning.

– Men de här unga är inte vakna under kontorstid, säger Hagi Farah. Anställ någon som arbetar på kvällar och nätter och som känner till området. Någon som de har förtroende för.

Abdi-Nur Isse, avdelnings­chef för Individ- och familjeoms­org i SpångaTens­ta, är överens med Hagi Farah.

– Vi har många insatser, men vi når inte fram till de här föräldrarn­a. Många vet inte ens att det finns uppsökare.

Hagi Farah har lämnat ett medborgarf­örslag till nämnden i Spånga-Tensta. 1) Uppsökarve­rksamhet ska inte ske på kontorstid. 2) Rekrytera mammor, som kan knacka på dörren hos andra föräldrar. 3) Erbjud de unga arbete el- ler praktik i ett år och anställ någon som ser till att de går till jobbet.

– Det är en bra idé, säger Abdi-Nur Isse, men den behöver utvecklas vidare.

Under hösten organisera­des också ett möte där avdelnings­cheferna för arbetsmark­nadsfrågor i SpångaTens­ta och Rinkeby-Kista träffades, dessutom chefen för arbetsförm­edlingen, och ansvariga på Jobbtorg och från Stockholm stads arbetsmark­nadsförval­tning deltog. Även Hagi Farah bjöds in för att redogöra för sitt förslag.

– Vi måste hitta innovativa lösningar, säger AbdiNur Isse. Det var ett bra och konstrukti­vt möte. Det handlar om att se utmaningar från medborgarn­as perspektiv och göra medborgarn­a delaktiga i att hitta lösningar. Hagi Farah hoppas att något riktigt bra kommer ut av detta. – Vi missar dessa unga. Ingen vill ha dem, skolan har misslyckat­s med dem. Vi måste utrusta dem. Vi måste ge dem allt stöd vi kan, ge dem en handledare som ser till att de sköter sina jobb. Tensta.

”De här killarna är i riskzonen för kriminell verksamhet. Det är farligt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden