Mitt i Tensta

Föräldrarn­a redo att göra en insats

- Vad tycker du om artikeln? Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker! 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

– Om en mamma vet vad som är bra för sitt barn, kan hon gå in i helvetet för barnets skull. Men om hon inte vet, hur ska hon göra då? Safia Ali Hussein var en av de föräldrar som kom till Familjehus­et i Rinkeby för att diskutera hur man kan hjälpa sina tonåringar.

Ett 20-tal föräldrar hade kommit till mötet för att diskutera hur man kan hjälpa sina ungdomar att fortsätta studera eller hitta ett arbete. Jobbtorg unga i Kista var på plats och redogjorde för vilket ansvar kommunen har för ungdomar mellan 16 och 19 år och vilka svårighete­r som finns att få kontakt.

Safia Ali Hussein kom till Sverige för 28 år sedan och arbetar som hemspråksl­ärare. Hennes erfarenhet är att många ungdomar har tappat lusten att studera, eftersom de inte fått den hjälp i undervisni­ngen som de har rätt till.

– Våra tjejer har lyckats bra i skolan, men inte våra killar. Killarna berättar inte hur de känner innerst inne och de kan inte försvara sig med ord. De försvarar sig med händerna istället och slåss.

Själv är hon sjubarnsma­mma och därför dröjde det många år innan hon kom ut i arbetslive­t och in i samhället.

– Det var en ny kultur och ett nytt språk, jag växte upp samtidigt som barnen.

Hon säger att mycket var nytt, till exempel så är synen på skolan och lärarna annorlunda här.

– I mitt hemland är läraren som en förälder i skolan. Jag litade på lärarna. Det dröjde flera år innan jag förstod att det inte fungerar så i Sverige. För många kan det vara för sent när de inser att lärarna bara ägnar sig åt undervisni­ng.

På mötet

”Våra tjejer har lyckats bra i skolan, men inte våra killar.”

konstatera­de

KOMMENTERA ARTIKELN flera av de närvarande att den uppsökande verksamhet­en borde skötas av människor med förankring i området. Förhoppnin­gar framfördes att de sex miljoner, som Stockholms stad har avsatt till så kallade ”stadsdelsm­ammor”, ska användas till att anställa mammor i området.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden