Mitt i Tensta

Grabbarna som kan allt om hår

Det finns en salong i Rotebro centrum som är närmast unik. Eddie Ikekwe och Necher Garib kan nämligen fixa till både afrohår och rakt hår.

-

e hyr stolar på Salong Adrian som ägs av Nechers far och ligger i samma byggnad som Rotebro vårdcentra­l. Eddie Ikekwe beskriver det som att vänner kan gå hit och få sina hår klippta, oavsett om hårtyp. Här syns därmed alla sorters människor – unga, gamla, kvinnor, män. Den uppdelade frisörsvär­lden bryts.

– Den här salongen blir lite som andra arbetsplat­ser ser ut i övrigt, menar Eddie.

När Eddie Ikekwe och Necher Garib träffades fick de den gemensamma idén om att kunna fixa både kundernas afrohår och raka hår.

– Det började med att jag träffade Necher när han jobbade som lärling på en frisörutbi­ldning. Vi connectade där, säger Eddie.

Att båda två besitter kunskaper om hårtyperna gör salongen smått unik.

– Det är vi och kanske en till salong i Stockholm som riktar in sig till båda grupperna, menar Eddie Ikekwe.

Eddie har lång erfarenhet av klippa hår. Han började med att klippa lagkamrate­r när han spelade basket. Ryktet börja- de sedan att sprida sig. Vad som började som en syssla inom vänskapskr­etsen växte till att han började klippa frisyrer i artisters musikvideo­s och även klippa kändisar till vardags.

– Jag har klippt Jeffrey Taylor (basketspel­are) och Kim Ceasarion (artist), säger Eddie utan att för den skull skryta på något sätt.

Salong Adrian hade nyöppning tidigare under hösten och flyttade 50 meter från sina gamla lokaler i samma byggnad.

Eddie bor i Hässelby och Necher bor i Helenelund.

Det är vissa skillnader på afrohår och rakt hår. För att få till en bra afrofrilla måste frisören tänka på olika saker, som att gärna framhäva linjer och att afrohår är tjockare.

– Det är lite olika tekniker och småsaker som är skillnaden, säger Eddie.

Eddies kollega Necher Garib kan också klippa flera hårtyper. Han utmärker sig dessutom i att ha gesällbrev som barberare.

– Jag är den fjärde i Sverige som har gesällbrev som barberare, säger Necher Garib.

För det är ytterligar­e en sak som gör salongen unik – det är en barberarsa­long också. Jonas Carlsson

 ??  ?? SALONGEN. Så här ser det ut utifrån.
SALONGEN. Så här ser det ut utifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden