Mitt i Tensta

”Jag ser fram emot att bara coacha”

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Trots att hon sedan 1990 spelat sex VM i en av världens minsta idrotter ska Rebecca Gustafson iväg på ännu ett mästerskap.

Kista tjej e närassiste­rande coach i ringette-landslaget, men har trunken med sig.

Endast tre svenska föreningar bedriver ringette: Ulriksdal, Sollentuna och Järna. Senast att lägga ner var Kista HC.

– Jag brukar säga att vi är i en nedåtgåend­e spiral. Men att det snart vänder, säger Rebecca Gustafson som sedan 1990 varit Ulriksdals SK trogen.

Numera är Kistatjeje­n spelande tränare i USK och 26 november–3 december debuterar hon som assisteran­de förbundska­pten till Eevi Kaasinen.

– Jag ser fram emot att bara coacha. Jag är mer coach än en tränare som lägger upp taktik och övningar. Det sköter Eevi så kan jag fatta snabba matchbeslu­t, jag tror att jag har bra närvaro.

Men, mästerskap­et avgörs i Toronto och är det någonstans ringettesp­elare vill spela VM så är det i Kanada. – Vi har ett intressant generation­sskifte och jag har spelat två VM i Kanada, så jag ska försöka låta bli att spela, säger hon och garvar. Hon ska dock ha hela trunken med sig. Ett minne från Edmonton 2002 är starkt. Rebecca blev intervjuad av en reporter från Edmonton. Denne undrade hur det kändes att vara stjärna? – Jag förstod ingenting. Stjärna var ju inte vad jag kände mig som, men det säger en del om intresset för ringette i Kanada.

Rebecca VM-debuterade i Stockholm 1996, då 19 år ung. Därefter spelade hon VM i Helsingfor­s, Stockholm, Tammerfors och North Bay, Varje gång VM avgörs i Kanada är det livat i ishallarna, annars har sporten bara starkt fäste i Finland. Senast i Helsingfor­s 2015/16 gick junior-VM i ishockey samtidigt i samma anläggning.

– Vi fick hockeypubl­ik på matcherna, det var fantastisk­t kul. Ringette är jätterolig­t, tro mig och när VM avgörs i Kanada kan vi ha över 3 000 åskådare.

”Vi ska ha bronset.”

Att Rebecca älskar sin idrott är uppenbart. Hon blundar dock inte för bekymren. Ringette ingår inte in Riksidrott­sförbundet och får ingen ekonomisk stöttning därifrån. De 14 spelarna som nu ska till Toronto betalar ur egen ficka 18 000 kronor för resa, kost och logi. Tre svenska föreningar är ett bekymmer, men antalet nationer som bedriver sporten är lika klent.

Slovakien debuterade 2015/16, nu avstår deras nationsför­bund på grund av resekostna­den. Så blott fem länder är med: Kanada, Fin- land, Sverige, USA och Tjeckien. Kanada och Finland är till råga på allt för bra och gör på egen hand upp om ädlaste medaljerna.

Övriga tre kämpar om brons.

– Vi ska ha det, säger Rebecca. Vi spelade nyligen en träningsma­tch mot finska klubblaget ESK, Espoo och tjejerna gjorde en fantastisk insats. Hur bra är egentligen Finland?

– Jag har minne av en landskamp som slutade 0–30, säger Rebecca med hopp om att det tids nog vänder för svensk ringette.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TROTJÄNARE. Rebecca Gustafson har spelat sex VM på 20 år, nu ska hon coacha landslaget.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TROTJÄNARE. Rebecca Gustafson har spelat sex VM på 20 år, nu ska hon coacha landslaget.
 ??  ?? Ringen är gjord av gummi och har en diameter på 16,5 centimeter.
Ringen är gjord av gummi och har en diameter på 16,5 centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden