Mitt i Tensta

Musikalisk mångfald på Eggeby gård

Det var ett speciellt tillfälle på Eggeby gård förra söndagen när kurdisk och arabisk musik, svensk folkmusik och jazz möttes i en musikalisk mångfald.

-

Tanken med att ta hit flera olika musikstila­r samtidigt till Eggeby gård är glasklar. Den ska spegla det samhälle som Järva är i dag.

– Området vi lever i består av mångfald, det är inte bara en etnisk grupp. Vi är olika grupper och nationalit­eter och därför blir det olika musikstila­r, säger Esme Güler, verksamhet­schef på Järva Folkets park – Eggeby Gård.

Akallabon Tara Rasul är en känd artist för många kurder i världen. Sångaren var en av de artister som deltog under eftermidda­gen och hon sjunger på kurdiska, arabiska och svenska. Med sin bakgrund kan hon se att musiken har mycket gemensamt även om stilarna kommer från olika kulturer.

– När jag kom till Sverige började jag lyssna på svensk folkmusik och tyckte att det hängde ihop med min egen musik. Det är mycket kärlek i texterna och jag kände igen mig i melodin, säger Tara Rasul.

Tara Rasul, jazz- och bluessånga­ren Kent Sidvall, gitarriste­n Hans Lundquist och oudspelare­n Mousa Elias var alla på plats för att ge sitt bidrag till mångfalden. De har spelat tillsamman­s i

olika konstellat­ioner förut. Men symboliskt nog för förenandet av musikstila­r, så äntrade de scenen tillsamman­s vid två tillfällen. Den ena gången sjöng de alla ”I natt jag drömde” och andra gången ” When the saints go marching in”.

– ” When the saints go marching in” framför vi inte i den gamla New Orleanssti­len. Det blir mer ”cool jazz”, säger Kent Sidvall.

Kent Sidvall känns igen från tv efter att han har figurerat i SVT-dokumentär­serien ”Det är inte så dumt att bli gammal”. Kent sjöng nedto- nat och coolt, Mousa Elias och Hans Lundquist spelade skickligt på sina instrument och Tara Rasul växlade mellan olika språk. Det hela gav en unik blandning.

– Det blir en omväxling och mer intressant musik. Jag uppskattar all sorts musik om den är bra. Taras musik är bra och de andra i teamet gör också bra musik, säger Kent Sidvall.

Tara Rasul öppnar för att det blir flera speltillfä­llen tillsamman­s och att fler artister ansluter.

– Det är första gången Mousa spelar med oss. Sä- kerligen kommer det fler. Josefin Petters kanske kommer att sjunga med oss, hon kan faktiskt sjunga på kurdiska, säger Tara Rasul.

Det här tillfället var ett exempel på ”Söndag på Eggeby gård” som hålls ungefär tio datum varje termin. Det innefattar alla möjliga sorters kulturella och andra aktivitete­r på Eggeby gård.

När jag kom till Sverige började jag lyssna på svensk folkmusik och tyckte att det hängde ihop med min egen musik.

 ??  ??
 ??  ?? VERKSAMHET­SCHEF. Esme Güler ansvarar för vad som händer på Eggeby gård.
VERKSAMHET­SCHEF. Esme Güler ansvarar för vad som händer på Eggeby gård.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ARTISTSAMA­RBETE. Tara Rasul, Mousa Elias, Hans Lundquist och Kent Sidvall.
FOTO: JONAS CARLSSON ARTISTSAMA­RBETE. Tara Rasul, Mousa Elias, Hans Lundquist och Kent Sidvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden