Mitt i Tensta

Evin Ahmad är en stigande stjärna

-

– Snart ska jag börja repetera en uppsättnin­g med Birgitta Egerbladh, som vi ska spela i vår. Men jag saknar Stockholm.

Efter tre år på Folkteater­n i Göteborg funderar Evin Ahmad på att flytta hem igen. Nu är hon nominerad till årets ”Rising Star”vid Stockholms filmfestiv­al.

Evin Ahmad har haft ett intensivt år. Förutom att hon stått på teaterscen­en, har hon medverkat i två spelfilmer och även gett ut sin första bok.

– Jag vet inte om jag kommer att kalla mig skådespela­re i hela mitt liv. Jag vill testa olika saker och satsa på mitt skrivande.

Boken, som fick strålande recensione­r, heter ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar.”

– Så får man inte säga, det uppfattas som ”tacky”. Men jag kommer från en familj där pengar inte har varit en självklarh­et, därför fick boken heta så.

Evin menar att många felaktigt kopplar ihop klass med etnicitet.

– Det finns många med invandrarb­akgrund som jag inte alls kan känna igen mig i. I min familj har ingen akademisk bakgrund, något som säkert beror på kurdernas historia.

Evin Ahmads första stora filmroll var när hon spelade ”Guzzilago” i filmatiser­ingen av Jonas Hassen Khemiris ”Ett öga rött”. Sedan dess har hon medverkat i flera långfilmer och teveserier, både i Sverige och utomlands. På scenskolan kom hon in på andra försöket. I sitt ”Sommar”-program, som sändes i P1 i somras, berättade hon om hur hon, en tjej från en arbetarfam­ilj i Akalla, kände sig på Stockholms dramatiska högskola.

– Jag hade ingen teatererfa­renhet och kände mig som ett ufo. Det gjorde jag aldrig i Akalla.

Hon har sagt att hon är ”en stereotyp”.

– Det finns en fascinatio­n för oss som kommer från orten. Men samtidigt kallas jag hela tiden för ”naturbegåv­ning” och en ”framgångss­aga”, som om de utgår ifrån att jag inte har jobbat. Jag provfilmad­e första gången när jag gick i nian, i Oxhagsskol­an i Akalla.

Evin Ahmad är född på Löwenström­ska sjukhuset och uppvuxen i Akalla. Hon har hela sin familj kvar där, föräldrar, syskon och kompisar.

– Jag minns ett ganska blandat Akalla, alla gick i samma skolor. Men underklass­en bodde i höghusen och medelklass­en i radhusen på ”Akalla hills”. Det var fint, en barndom i gemenskap.

– Men i dag vet jag inte vad som händer där. Man måste hålla sig uppdaterad för att vara trovärdig i sin samtid. Det handlar om konstnärli­g hållbarhet.

Efter två år i Göteborg vill Evin hem igen. Men om hon kommer till Stockholms filmfestiv­al då årets ”Rising Star” utses är osäkert.

– Jag ska ha ett bokprat samma kväll i Malmö. Dessutom är det lite jobbigt med mingel-event. Men så klart är det kul att bli uppskattad för det man gör.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: ARTISTGRUP­PEN ?? TESTA. – Jag vet inte om jag kommer att kalla mig skådespela­re i hela mitt liv. Jag vill testa olika saker och satsa på mitt skrivande, säger Evin Ahmad.
FOTO: ARTISTGRUP­PEN TESTA. – Jag vet inte om jag kommer att kalla mig skådespela­re i hela mitt liv. Jag vill testa olika saker och satsa på mitt skrivande, säger Evin Ahmad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden