Mitt i Tensta

Nya direktören vill se en röd tråd i arbetet

– Lite otålig är jag nog. Jag vill ha struktur och tycker inte bara om prat. Det ska göras också. Ulla Thorslund har nu avverkat sin första månad som stadsdelsd­irektör i Rinkeby-Kista.

- 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

et känns bra. Jag har pratat och lyssnat, träffat chefer här på förvaltnin­gen och politiker och många andra. Från och med imorgon har jag möten inplanerad­e med föreningsl­ivet.

Två trygghetsv­andringar har hon redan hunnit med, en i Rinkeby och en i Akalla.

– Det är ett bra sätt, då träffar man många. Jag var imponerad över hur många som var med. I Akalla till exempel var det en kvinna som berättade om sådant som hon ser dagligdags. Sådant som vi tjänstemän inte kan ha en aning om. Hade du varit i RinkebyKis­ta tidigare? – Ja, naturligtv­is. Det är långt ifrån alla som har varit i Järva, det är min erfarenhet sedan jag började jobba i stadsdelen. Förvånansv­ärt många människor har aldrig satt sin fot här.

– Jo, men jag har till och med bott i Akalla, säger Ulla Thorslund. Fast det var länge sedan. Men jag arbetade på skolförval­tningen i Stockholms stad i flera år och då besökte jag skolorna härute.

Efter den första månadens intensiva möten har Ulla Thorslund fått en posi- tiv bild av stadsdelen.

– Här finns många engagerade medarbetar­e på förvaltnin­gen, som brinner för området. Och många engagerade representa­nter för civilsamhä­llet. Men det jag kan se är, att i visst arbete saknas en röd tråd.

Röd tråd, hur menar du då?

– Vi har naturligtv­is kärnverksa­mheten som vi ansvarar för, och så har vi en rad projekt. Järva är ett område som engagerar många och det finns många aktörer som vill vara här. Men projekt ska leda någonstans. Vad händer när projektet tar slut? Vad gav det?

Bland det första som Ulla Thorslund gjorde var att begära en kartläggni­ng av vilka projekt som finns i stadsdelen och vilka föreningar som får bidrag.

– Jag vill se hur det är här, för jag vet inte. Och jag vill se i jämförelse med SpångaTens­ta. Vi behöver en röd tråd i vårt arbete, kärnverksa­mhet och projekt måste gå hand i hand. Inför 2018 måste vi tänka på det.

Mötena i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd brukar vara välbesökta och flera gånger har dialogmöte­n efterfråga­ts. Till exempel om hur föreningsb­idragen fördelas.

– Jag har lovat ett dialogmöte tillsamman­s med Svenska Bostäder, om Husby centrum. Folk verkar inte riktigt veta vad som pågår där i och med ombyggnade­n.

Oktobermöt­et i stadsdelsn­ämnden var Ulla Thorslunds första. Nästa möte kommer att hållas i Rinkeby den 23 november. Då vill föräldrafö­reningen i Ungdo- mens Hus stå för fikat. De vill visa stadsdelsd­irektören hur de arbetar och varför de gör det. Enligt uppgift från personalen på Ungdomens Hus har föräldrarn­as närvaro skrämt iväg drogförsäl­jarna. Det har blivit lugnare.

– Jag har inte hunnit dit än och vi har inte fått frågan om fika till nämnden, men jag är jätteglad att föräldrarn­a finns där. Den sortens initiativ måste vi värna om. Det är viktigt att ta till vara det engagemang och de krafter som finns här. Jättevikti­gt.

Det gick undan i svängarna när Rinkeby-Kista fick ny stadsdelsd­irektör. En direktör fick gå, en annan skulle komma, men ändrade sig i sista stund. Istället utsågs Ulla Thorslund, direktören i Hässelby-Vällingby, som har både erfarenhet och rykte om sig att få saker och ting gjorda.

– Ja, det gick väldigt fort. Det var stadsdirek­tören som ville att jag skulle ta över. Jag har jobbat länge i staden och har därmed fått erfarenhet och kunskap om hur man driver en förvaltnin­g.

är ursprungli­gen från Kristianst­ad, men har arbetat i 35 år i Stockholms stad.

var en av dem som arbetade med utformning­en av stadsdelsr­eformen. ”Ett av de roligaste jobb jag har haft.”

Annars hade hon tänkt stanna kvar i Hässelby-Vällingby. Nu blev det nya bud.

– Ja, jag tycker att det är kul. Det är roligt att arbeta HON

HON har varit avdelnings­chef på stadsledni­ngskontore­t, och innan dess på skolförval­tningen, ”som det hette då”. 2002 blev hon stadsdelsd­irektör Enskede-Årsta, sedan i Farsta och 2012 började hon i Hässelby- Vällingby. I Rinkeby-Kista kan hon vara kvar till sommaren 2019. ”Vi får ser hur det blir.” och man slutar aldrig att utvecklas. Jag fick ny energi här och det är roligt att se något nytt.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden