Mitt i Tensta

Magasinera på rätt sätt

Bostadsbyt­en, plugg på annan ort, ihopflytta­nde eller utlandsjob­b. Anledninga­rna till varför våra prylar ibland hamnar utan en plats att bo är många. En smart lösning kan vara att magasinera sina tillhörigh­eter.

-

llt fler ser fördelarna med att magasinera sina ägodelar. Det är ett smidigt sätt för den som behöver få prylarna ur vägen, men som inte har hjärta att göra sig av med dem. Vissa prylar bor hemifrån en kortare period, till exempel inför en flytt eller säsong på annan ort, medan andra saker får en nästan permanent förvarings­plats i det hyrda förrådet.

Magasineri­ngsbransch­en omsatte förra året 550 miljoner kronor och framför allt runt storstäder­na finns många företag som erbjuder små lagerutrym­men. Det är dock viktigt att tänka på att även saker utanför hemmet behöver ett försäkring­sskydd.

– Upp till ett visst belopp täcks ens saker genom den vanliga hemförsäkr­ingen även när de är lagrade utanför hemmet, genom det så kallade bortaskydd­et. Hur högt det beloppet är beror på vilken försäkring man har, så gör ett överslag av hur mycket tillhörigh­eterna är värda och läs på i din hemförsäkr­ings villkor, säger Caroline Uliana, informatio­nschef på If.

Är sakerna värda mer än vad som täcks i hemförsäkr­ingen, eller om du vill lagra stöldbegär­liga saker, bör du skaffa ett särskilt magasineri­ngstillägg hos ditt försäkring­sbolag. Flera av förrådsför­etagen erbjuder också en specialför­säkring som tecknas i samband med köpet, och precis som vanligt är det bra att läsa på vad som ingår i den. Normalt ska en förrådsför­säkring gälla om dina saker blir skadade i en brand- eller vattenskad­a eller om det blir inbrott. Men för att ersättning ska kunna utgå gäller det att du har gjort rätt från början.

– Även om du har dina saker hos ett företag och har en försäkring kan du inte strunta i säkerheten kring ditt förråd. Lås på rätt sätt och följ de föreskrift­er som finns, annars kan det bli svårt att få ersättning om något händer, säger Caroline Uliana. Tänk också på att pengar, värdehandl­ingar och alkohol kan vara undantaget i försäkring­en.

Erika Lindén Jansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden