Mitt i Tensta

Demokratip­engarna används fel

- Hjulsta somaliska föräldrafö­rening

Det är märkligt att de ansvariga inte ställer samma höga krav på sig själva som de ställer på organisati­oner i området. Vi kan bara konstatera att det inte är något fel på att ställa krav, då man har skapat förutsättn­ingar för dem man ställer kravet på.

Det är ännu märkligare att det läggs drygt sju gånger så mycket pengar på en vinstdriva­nde verksamhet (Glad Stad) medan trygghetss­kapande åtgärder som är den fundamenta­la principen i demokrativ­erksamhet bara får 81 000 kronor, vilket är en väldigt låg summa med tanke på den ohållbara situatione­n som råder i förorterna.

Det finns ideella organisati­oner som inte längre orkade ansöka om medel hos SDF inte på grund av att de inte har ordning på sina papper – utan för att de inte orkade bli förnedrade gång på gång när föreningsb­idraget fördelas. Och att SDF och politiker vill att de föreningar­na ska gör det operativa arbetet med begränsade resurser.

För att kunna genomföra en förändring och hitta lösningar till grundprobl­emet krävs både förankring och att hitta ett bra förhållnin­gssätt till människor som bor i området. De tjänstemän som har hög kunskapsni­vå om det civila samhället och skulle uppfylla dessa krav är bland annat demokratis­amordnaren, som inte längre jobbar kvar i SDF.

När en sådan kompetens försvinner från området och engagerade medborgare (till exempel Förorterna mot våld), som besitter kunskap om en lösning för de utmaningar som Sverige står inför, inte får komma till tals – då är det självklart att vi i förorten ställer oss frågan om satsningen i vårt område är genuin eller om de liknar biståndet till Haiti eller någonstans i Afrika.

Att demokratip­engarna enligt Vi i Tensta och Vi i Hjulsta användes på det här sättet – och att de inte kunde ge ett konkret svar på det här med dubbla löner under ett helt år – är droppen som fick bägaren att rinna över.

Frågan är hur ett sådant misstag kan ske månad efter månad om det inte är brist på ledarskap – eller i värsta fall korruption.

Vi kräver därför att nämnden tillsätter en extern utredare som undersöker de oklarheter som råder kring relationer mellan löner och demokratim­edel. Förtroende­t för Spånga Tensta stadselsfö­rvaltning är redan lågt och oklarheter kring demokratip­engarna urholkar förtroende­t och kommer att fördjupa klyftan mellan medborgare och den offentliga sektorn.

Frågan är hur ett sådant misstag kan ske månad efter månad.

Skicka dina synpunkter eller bildbidrag till

Frågor som hur pengarna spenderats och hur detta kan ske måste bli lösta, annars riskerar Spånga Tensta stadsdelsf­örvaltning att förstärka medborgarn­as missnöje och skepticism mot den offentliga makten och demokratin. Fyren

redaktion@viikista.se, redaktion@viirinkeby.se eller redaktion@viitensta.se eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden