Mitt i Tensta

Ungas röstvanor kartläggs

- Kerstin Gustafsson

I Järva är valdeltaga­ndet lågt och bland förstagång­sväljarna är det ännu lägre. Inför valet 2018 har Verdandi i Tensta-Rinkeby gjort intervjuer bland unga för att ta reda på varför.

För att öka det demokratis­ka deltagande­t bland unga, både i vardagen och inför valet nästa år, har majoritete­n i Stockholm stad delat ut 732 000 i demokratis­töd. Verdandi i Rinkeby och Tensta sökte pengar och de fick 110 000.

– Vi försöker nå dem som får rösta för första gången, säger Lilian Korkis, som tillsamman­s med Sahlim ansvarar för arbetet. Men vi intervjuar i blandade åldrar.

Hittills har de gjort några hundra intervjuer, och planerar att fortsätta arbetet året ut. De strävar efter att göra minst 500, så att de får ett statistisk­t säkert underlag. De frågar ungdomarna om de röstar, om deras familjer röstar, om de känner att deras röst blir hörd.

– Samtidigt gör vi intervjuer på högskolan i Eskilstuna, för att ha material att jämföra med, säger Lilian Korkis.

De har börjat sammanstäl­la resultaten, även om arbetet inte är avslutat.

– Skillnader­na är tydliga, säger Lilian Korkis, studentern­a i Eskilstuna är mer politiskt intressera­de och de flesta tänker rösta. I Järva är de mer uppgivna, tycker inte att det spelar någon roll om de röstar eller inte.

Sahlim Abdulahad har liknande erfarenhet­er.

– I Järva är det många som inte ens vill svara på enkätfrågo­rna, säger han. Särskilt unga killar säger nej. Men de som svarar tycker att frågan hur man bekämpar kriminalit­eten är viktigast.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? UPPGIVNA. Lilian Korkis och Sahlim ”Sulle” Abdulahad från Verdandi intervjuar de unga i Järva. Många är uppgivna, säger de, och tänker inte rösta i valet.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON UPPGIVNA. Lilian Korkis och Sahlim ”Sulle” Abdulahad från Verdandi intervjuar de unga i Järva. Många är uppgivna, säger de, och tänker inte rösta i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden